Dobrý den, mam dotaz? Zhruba před 7 lety rodiče koupili velmi starý statek na kterém se nacházejí čtyři budovy, jedna má své číslo popisné a ostatní jsou pouze zakreslené na katastru nemovitostí a nemohu k nim najit ani číslo evidenční. Ovšem za všechny se platí dan, (ta budova která má své číslo popisné je určená k bydlení, ten zbytek je konírna, malá černá kuchyň a jakási stodola s obytnou sekcí) postupně jsme je dali svépomocí opět do uživatelného stavu a jedná se mi o tu stodolu, chtěl bych v ní do budoucna bydlet, ale jak jsem již psal nemá své č.p. nahlásil bych se na, že bydlím v tom baráku s tím č.p. bylo by to de facto jako kdybych bydlel v garáži u svého baráku, byl by to nějaký problém, co vím tak se da bydlet i na chatě a ta také nemá své č.p. akorát se musím nahlásit že bydlím na radnici kvůli poště. Nebo jak se kolaudují tyto staré stavby, které jsou stačí víc jak xx let možná xxx let?

Odpověď Takže má to dvě roviny:



Obec přiděluje čísla popisná a evidenční podle zákona o obcích. Takže může být situace – jedno číslo popisné a ostatní objekty bez čísla popisného

nebo – jedno číslo popisné dvě evidenční

nebo třeba - jedno číslo popisné, jedno evidenční a jedna stavba bez čísla popisného



O přidělení čísla popisného(evidenčního) se musí písemně příslušná obec zažádat.



Druhá věc je: stavební úpravy stodoly se vznikem např. letního bydlení nebo něco podobného. To vyžaduje projektovou dokumentaci, všechny možné „vyjadřovačky“ a vydání stavebního povolení nebo ohlášení a následná kolaudace (oznámení o užívání). Obec pak zváží jaké číslo popisné nebo evidenční tomu přidělí.





A poslední varianta je, že zažádám o stavební povolení, jehož součástí bude i reálné rozdělení statku na dva rodinné domy. To má širší pravidla, ale obě části musí mít právně vyřešen příjezd a přístup a obě části musí mít vlastní přípojky. Tady bych se dopředu před projektováním šel domluvit na stavební úřad.



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování