Dotaz: Dobrý den, hledám odpověď na malý problém, který se mi vyskytl po zateplení RD. RD je vyzděn z porothermu a je zateplen 10cm polystyrenem. Na jedné z jeho stěn se objevuje vytékající vlhkost z horní hrany zateplení (mezi polystyrenem a oplechováním terasy). Vlhkost tady tvoří na vnější straně zateplení v tomto mrazivém počasí jako rampouchy a jinak vodní mapy. Uvnitř budovy není po vodě ani památka a případnoá chyba v izolaci terasy byla odbornou fyrmou vyloučena. Původně jsem to přisuzoval novostavbě, ale je to již třetím rokem a hlavně se tento jev projevuje jen na jedné ze čtyř zateplených stěn.

Odpověď

Přiznám se, že nerozumím dobře tomu, jak vypadá detail, kde se vlhkost objevuje. To, že k tomu dochází v zimě svědčí o tom, že to bude souviset s kondenzací v konstrukci.

Neuvádíte, jaký typ cihel Porotherm a v jaké tloušťce je použit. Pokud se jedná o nějaký typ již více izolační tvárnice například typu 40 SI apod., pak tato již dobře izolující stěna v kombinaci s dodatečným zateplením v poměrně malé tloušťce vytváří podmínky pro možnou kondenzaci na rozhraní zdiva a nalepeného polystyrénu. Kondenzát pak může mezerou mezi zdivem a izolantem snadno vytékat, protože lepidlo není v celé ploše. Zde se jedná o další návaznost na terasu, takže zde patrně situaci zhoršuje nějaký tepelný most, který zde mohl být uspořádáním stavebního detailu vytvořen. Prochládání rozhraní může zhoršit například zatažení oplechování do mezery a podobně.

V každém případě by bylo nutné situaci vidět na místě. Existenci tepelného mostu je možno diagnostikovat a lokalizovat měřením termokamerou. Řešením by mohlo být odstranění případného tepelného mostu, nebo zvýšení tloušťky tepelné izolace v kritickém místě. Specialistu na stavební tepelnou techniku naleznete například v řadách energetických auditorů na www.mpo.cz, případně kontaktujte nějakého specialistu na tuto problematiku v místě.

S pozdravem,
Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB České Budějovice

Dobrý den pane Krčmáři, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice