Dobrý den, chceme kompletně modernizovat polovinu převážně cihlového rodinného dvojdomu z konce dvacátých let minulého století včetně jeho izolace, vyměny oken a celkového zateplení. Aby však mělo opatření bezproblémový výsledek, ideálně budeme moci podřezat i 45cm zeď, kterou sdílíme se sousedem. V současné době má náš dům pouze lokalizované problémy s vlhkostí (nebyl stále obýván), nejvíce však právě na části výše uvedené společné nepodsklepené zdi. Obáváme se, aby se po podřezání ostatních zdí vlhkost více nepřesunula do této společné zdi, kdyby ta jako jediná zůstala nepodřezána - jedná se o cca 20 m). Prosím vás o informace, co by soused prakticky musel na své straně "strpět", kdyby s podřezáním společné zdi souhlasil a my ho samozřejmě financovali (on odizolováno nemá a neplánuje), případné argumenty pro (a proti) izolaci společné zdi a o návrh vhodného postupu (a případně odhadu ceny) - izolaci bude provádět vybraná stavební firma. Se sousedem máme dobré vztahy, a tak doufáme, že se nám i na základě vaší rady se sousedem podaří domluvit, abychom se připadně vyhnuli nákladným a časově náročným alternativám s chemickou injektáží do zdi. Bude v každém připadě nutné položit na naší straně do zaštěrkovaného výkopu odvětrávací potrubí (komíny jsou k dispozici dva)? Předem vám moc děkuji za vaši odpověď.

Odpověď

Podle popisu byl dřevěný domek určen spíše k rekreačním účelům a s vytápěním nebylo uvažováno. Předpokládám, že trámky jsou použity jako nosné a prostory mezi nimi vzájemně nesouvisejí. Zateplení izolací nafoukanou do prostoru stěn mezi jednotlivé trámky by bylo možné. Vyžaduje ale přístup do každého jednotlivého prostoru narušením vnější nebo vnitřní stěny. Bylo by možno použít foukanou izolaci Climatizer Plus nebo foukanou izolaci z minerálních vláken. Takto dosažená izolační vrstva o tloušťce 8-9 cm nebude vzhledem ke stávajícímu složení stěn dostatečná pro hospodárné celoroční vytápění.

Další možností by byla postupná demontáž větší části vnitřních stěn složených z prken a vnitřní omítky. Po vložení jednotlivých desek (rohoží) tepelné izolace mezi jednotlivé trámky pak opětovné přibití prken a obnova vnitřní omítky.Tato úprava by byla nepochybně pracnější. I v tomto případě je ale tloušťka izolace omezena šířkou nosných trámků.

Vzhledem ke složení obvodových stěn nelze doporučit tepelnou izolaci na vnitřní plochy obvodových stěn, protože by mohlo docházet ke kondenzaci vodních par mezi stěnou a izolací a tím k postupnému uhnívání dřevěných částí konstrukce.

Nevýhodou uváděné dřevěné konstrukce je, že nemá žádné stavební části, které by byly schopny v dostatečné míře akumulovat teplo. I přes provedené tepelné izolace bude proto stavba poměrně rychle chladnout. Bude ji proto nutno vytápět v zimním období delší dobu.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB


Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na možnost zateplení dřevěného domku uvádím následující možnosti:

Energy Centre České Budějovice