Dotaz: Dobrý den, vlastním družstevní byt 1+1, který pronajímám od 1. září. Nájemné mi nájemník zaplatil jen za září 2006 a říjen ani listopad zaplacen nebyl. Ve smlouvě byla uvedena vratná záloha ve výši jednoho měsíčního nájmu, který činí 6.500,-Kč. Pod různými výmluvami nájemníci neustále oddalovali datum splatnosti dlužné částky. Nyní mají oba vypnutý mobilní telefon a ani jiným způsobem se mě nesnaží kontaktovat. Bohužel od bytu nemám klíč. Prosím, poraďte jak nyní tuto situaci řešit. Nejde mi o to, že příjdu o peníze z nájemného, přeji si je jen co nejrychleji vystěhovat. Mnohokrát děkuji za Vaši radu.

Odpověď

Případ, že nájemník neplatí nájemné není nic neobvyklého. Bohužel. Pokud nejste schopen se s nájemníkem nijak zkontaktovat a domluvit se, nezbývá vám nic jiného, než celou situaci řešit radikálně. Evidentně se nájemníkovi nechce byt opustit.

Pokud selhaly všechny požnosti jak se s ním dohodnout, máte podle zákona právo vniknout do svého bytu a zámek vyměnit - doporučuji za přítomnosti alespoň dvou svědků.
Celou záležitost je vhodné pro případ budoucích nejasností natočit na videokameru, kde celý proces zdokumentujete. ( mohou přijít stížnosti na poškození věcí apod.)
Poté můžete věci odvést a uložit někde, (bohužel na své náklady - a ty poté požadovat po nezdárném nájemci) kde nedojde k jejich poškození.
Samozřejmě nejjednoduší řešení bývá se domluvit i za cenu menších finančních ztrát. Obvykle si majitelé počkají u dveří na přicházejícího nájemníka a vše dořeší na místě. Připomínám, že je vhodné jakoukoliv akci dokumentovat před svědky.
Přeji úspěšné dořešení celé akce.

RK Stejskal & Šandera s.r.o.