Odkup půdního prostoru.

Dobrý den, bydlíme v bytovém době, kde jsou tři byty a tři majitelé. Zároveň každému bytu přísluší jedna půdní koje v rámci nebytových prostor. Ty jsou stejnoměrně rozděleny. Náš byt s těmito kójemi sousedí. My bychom rádi od sousedů odkoupili jednu půdní kój a společně s tou naší částí je přestavěli na další místnost, čili rádi bychom o tento nebytový prostor zvětšili náš dosavadní byt 1+1.
Nejsme žádné společenství vlastníků apod, čili bych Vás chtěla poprosit o radu, jak v této situaci postupovat. Jak to ošetřit právně, aby bylo možné na katastru požádat o zanesení zvětšení bytové jednotky do systému? Jak z tého části nebytového prostoru udělat bytový?

Předem děkuji za radu.

Markéta

Odpověď Dobrý den, to není tak jednoduché jak by se mohlo zdát. V první řadě jsou sklepní kóje zpravidla společnými prostory domu, k nimž se váže jakési výhradní užívací právo každého z vlastníků bytu. Oddělení části těchto společných prostor bude mít za následek změnu poměru spoluvlastnických podílů v domě, což bude jistě vyžadovat novou pasportizaci domu. Bude tedy nutné geodeticky zaměřit nově vzniklé prostory a spolu s pasportem provést vklad katastrálním úřadě. Obávám, se, že se toto neobejde bez finančních požadavků ostatních spoluvlastníků společných částí domu.

Mgr. Oldřich Platil
právník specializující se na realitní právo
člen dozorčí rady Realitní komory České republiky
Asociace realitních kanceláří České republiky