Dobrý den,prosím Vás o radu k správnému provedení opravení zateplení podkrovních místností.Krokve jsou 100x140. Isolace tam již je, ale jen 80mm desky z mineral. vaty, polystyren, vzduch. mezera...zevnitř zaklopené prkny a palubkovým obkladem, zvnějšku jsou sololitové pásy a na nich černá papírová lepenka(térový papír), vše přitlučené zespodu k latím. Izolaci bych chtěl provádět zvenku střechy(při zachování vnitřních obkladů). Lze nějak instalovat parotěsnou fólii, třeba jen mezi krokve, nebo např. zevnitř přímo na obklad a pak to obložit znovu, nebo použít místo parotěsné fólie OSB desky, nebo to má i jiné řešení? Zvnějšku předpokládám nastavení výšky krokví na 200-220(je dostatečné?, pak hydroizolační fólii na krokve, kontralatě,latě a krytinu zpět atd. Nebo celou izolaci raději nad krokve, kvůli tepelným mostům na krokvích? Děkuji moc předem za Vaše rady. M. Čebiš, Jabloňová 216, 503 03 Smiřice(tel.:724739309)

Odpověď

Variant provedení je hodně a zvolení optimálního řešení vychází z podrobného stavebního rozboru stávajícího provedení. Nejlepší je oslovit nezávislého specialistu, projektanta se zkušenostmi rekonstrukcí střešních plášťů.

K dispozici je ale tak již několik systémů pro rekonstrukce střech shora a dodatečné nadkrokevní zateplení, které prezentují výrobci vláknitých tepelných izolací, které se zde nejčastěji používají. Popsány jsou v technických postupech a podkladech, které si najdete na internetu.

Zmíním systém rekonstrukce a nadkrokevní izolace střechy od firmy URSA. Najdete na jejich webových stránkách v sekci „ostatní prospekty“, katalog „Rekonstrukce šikmých střech“v pdf. Popis provedení je tuším rovněž na odkazu http://tvstav.cz/clanek/619-rekonstrukce-sikmych-strech-shora
Obdobné řešení má i firma Dörken. Všechny katalogy rovněž najdete na webu.

Největším problémem je zde provedení parozábrany (parobrzdy) tak, aby kopírovala krokve. Ve Vašem případě odstraníte vrchní vrstvy střechy a vyberete izolaci mezi krokvemi, takže bude vidět horní líc záklopu pod krokvemi. Jako parobrzda se zde použije k tomu určená fólie, například Delta-Novaflexx. K tomu jsou systémové těsnící prostředky a zajímavá novinka prstovitá viskózní manžeta Delta Liquixx. Na paměti je třeba mít, že konstrukce střechy musí zůstat shora difúzně otevřená, takže v každém případě použijte způsob provedení a pojistné fólie systému, tak je výrobce předepisuje. Tedy striktně držet systémové řešení, s technikou pomocí Vám jistě vyjdou vstříc technici výrobce, nebo si najměte zdatný technický dozor.

Návrh tloušťky tepelné izolace pak vychází ze současné platné normy ČSN 73 0540-2 Tepelně technické vlastnosti budov. Ta rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro šikmou střechu do 45° s podkrovím 0,24 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,15 až 0,10 (W/m2.K).

Doporučuji dostat se minimálně na hodnotu doporučenou, což bude vyžadovat tloušťku tepelné izolace ve střešním plášti ke 30 cm. Přesně to může stanovit projektant - při výpočtu skutečné hodnoty součinitele prostupu tepla je potřeba zohlednit vliv krokví a nadkrokevních příložek které tepelnou izolaci oslabují. Zajímavé je právě řešení URSA s nadkrokevní příložkou z XPS, kde k přerušení izolace nedojde, ta probíhá nad krokvemi souvisle, takže zde nevzniká tepelný most.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice