Dobrý den, mám dotaz na podhledy mezi trámy. Máme hrázděný stavení cca 200let staré, kde jsme museli sundat stropy,protože byly moc nízké. Teď koukáme na trámy přes které jsou položené prkna(podlaha) v 1 poschodí. Potřebuji poradit co mezi trámy dát, aby prkna byla zakrytá a mohli jsme vytvořit strop,chceme, aby trámy koukaly. Děkuji za odpověď Dvořáková

Odpověď

Nejedná se zřejmě o potřebu zateplení, místnosti v patře jsou patrně vytápěné.

Pak je více variant, jak to provést. Mezi trámy můžete vložit pohledová prkna nebo palubky. Použít se může i jiná stavební deska, například sádrokarton a podobně. Osazení mezi trámy bude pomocí latí z boku trámů. Tím si můžete i zvolit výšku trámu, která má být pohledová.
Vzhledem ke stáří a charakteru domu by byl možná vhodný povrch jako omítka. To se dá například udělat tak, že zespodu prken přichytíte stavební měkké desky na bázi dřevité vlny (různé obdoby Hobry), na kterou se dá provést omítkový systém s výztužnou tkaninou. Podívejte se na materiály Insowool a Hofatex nebo Steico.

Je-li nahoře obytná místnost, pak bude spíše problém s akustikou a nahoře by bylo vhodné provést plovoucí podlahu. O tom najdete více informací v sekci akustika, kde se to několikrát v odpovědích řešilo. Jedná se především o kročejový hluk. Neprůzvučnost lehkého trámového stropu je většinou malá.

Pokud je druhé patro nevytápěné (půda), pak bude skladba vypadat zcela jinak. Pohledová výplň mezi trámy se může udělat stejně, ale je potřeba pak vložit do konstrukce větší tloušťku tepelné izolace, která by se dle vašeho stručného popisu situace vkládala patrně nad záklop trámů. Toto řešení je mnohokrát popisováno v dotazech v sekci zateplování starších budov. Najdete tam bezpochyby případ velmi obdobný Vašemu.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice