Dotaz: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat nebo spíš poradit v následující věci. S přítelkyní stojíme před rozhodnutím koupit stavební parcelu a na ní pomocí Hypotéky postavit RD.
Moje vize byla taková, že má přítelkyně koupí stavební parcelu za hotové peníze a já na ní během nechám postavit RD(hypotéka bude na mě). Lze toto provést, pokud by parcela byla psaná na mou přítelkyni, nebo ten kdo chce stavět musí vlastnit i pozemek. prosím o radu jak toto nejjednodušeji vyřešit.Děkuji Petrů

Odpověď

Vaše situace se dá řešit.
Pokud chcete stavět na pozemku, který není Váš, musí být vložena zástava majitele pozemku bance. Tzn. Vaše přítelkyně zastaví pozemek do té doby dokud budete Vy bance splácet svůj dům. Poté se zástava zruší. Upozorňuji, že o stavbení povolení bude muset žádat majitel pozemku.

Otázkou ovšem zůstanou nedořešené přístupové cesty k domu a s tím spojené možné problémy do budoucna, pokud dojde k situaci, že Váš vztah nebude ideální a budete vaše nemovitosti prodávat či se vzájemně vypořádávat, případně chtít samostatně užívat.

V každém případě je na možnost úvěru řešení. Odborníci v bance či zkušený finanční poradce Vám jistě v tomto pomohou.

RK Stejskal & Šandera s.r.o.