Dobrý den
V roce 1976 jme postavili svépomocí řadový rodinný dům o šesti číslech. Pozemek na šířku svého domku měl každý v takzv. užívání (nebyl náš). U každé štítové zdi byl vyměřen asi třímetrový pás, kde jsme měli v užívání každý 1/6 plochy z každého pásu.Po r. 1989 jsem náhodou zjistil na katastru, že pozemky v sířce domů má každý ve vlastnictví, ale krajní pásy vlastní obec. Vlastním krajní domek a k mé zdi přiléhající třímetrový pás jsem dosud udržoval a obhospodařoval. Nyní nastala taková situace, že soused za títo pásem by mohl mít snahu jej koupit a tak mi zamezit průchod okolo domu. Proto jsem chtěl tento pozemek odkoupit, ale OÚ mi jej neprodal s tím, že situace je obdobná i u ostatních řadovek v obci.
Starosta se sice dušuje, že tyto pozemky nikdy OÚ nikomu neprodá, ale to není dostatečná záruka, že se tak nikdy nestane.
Je nějaké řešení ? Například předkupní právo, smlouva o smlouvě budoucí, nebo něco podobného ?

Děkuji

ot

Odpověď

Obě smlouvy by mohly být určitým řešením. Předkupní právo by Vám dávalo právo přednostní koupě v případě prodeje. Smlouva o budoucí smlouvě by obec zavázala Vám pozemek v nějaké lhůtě prodat. Též smlouva o zřízení věcného břemene k tomuto pozemku, které by Vám např. zaručovalo právo průchodu či průjezdu, by mohla být určitým řešením.

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková