Dobrý den,

koupil jsem pozemek (zastavěná plocha a nádvoří) jehož součástí je dle katastru nemovitostí budova bez čísla popisného nebo evidenčního: objekt občanské vybavenosti (bývalé lahůdkářství, 20let mimo provoz, 42m? prostor se zázemím a 15m? sklep). Trápím se s otázkou, zdali je možné nějakým způsobem budovu převést na objekt rodinné rekreace (s ev. číslem?). Jak postupovat a co vše je potřeba zajistit? Mám se rovnou obrátit na stavební úřad se žádostí o změnu užívání stavby? Nikde v diskuzích jsem podobný případ se změnou u objektu občanské vybavenosti nenalezl. Předem děkuji za rady.

S pozdravem A.

Odpověď Tak možné to může být …. Ale důležitá věc je, jestli toto umožňuje platný územní plán obce. Protože bývalé lahůdkářství může být v ploše územního plánu, která neumožňuje umístit rekreační objekt.

Většina územních plánů je už přístupna dálkově, takže základní informaci lze získat většinou od stolu. Ale dále bych opravdu zašel na stavební úřad – je možná změna užívání (když to územní plán umožňuje) nebo stavební úpravy zakončené změnou užívání objektu. Když se tato změna povede, není problém zrušit číslo popisné a vystavit číslo evidenční – to na základě změny užívání je v kompetenci obce.



Tak rada jako vždy, zjistěte si dopředu územní plán (alespoň obecně) a vyražte na stavební úřad – jsme na takovéto dotazy zvyklí. Hodně štěstí.



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování