Dobrý den,

mám dotaz ohledně převádění pozemku, mám pozemek, můj partner na něm chce stavět dům. Jak převést pozemek, aby on byl spoluvlastník? Jaká je výše darovací daně v nepříbuzenském vztahu? A co je potřeba udělat, abych já byla pak spoluvlastníkem domu?

Děkuji za odpověď

Odpověď
Co se týká daní, tak to neodpovím. Tam bych osobně zavolal přímo na Finanční úřad. Co se týká druhé části otázky tak je třeba, aby o povolení zažádali oba dva. Povolení přitom pro rodinný dům může mít více variant. Tedy: územní rozhodnutí (k němu postačí pouhý souhlas vlastníka pozemku) + stavební povolení (tam už musí být předložena darovací smlouva, smlouva o stavbě či jiná smlouva zakládající právo tomu druhému k provedení stavby).



U menších domů do 150 m2 pak připadá v úvahu varianta územního souhlasu + ohlášení stavby. Tam podle mne musí být doložena darovací smlouva nebo smlouva o stavbě. Příslušný stavební úřad sdělí podrobnosti.



Lidé dnes neuzavírají sňatky, moc neuzavírají předmanželské smlouvy a naprosto podceňují si dopředu vyjasnit majetkové věci. Dům má hodnotu několik miliónů a zpětně se už na ničem rozhádaní partneři nikdy nedohodnou.



Z mé praxe 95 % lidí, co si toto smluvně pořádně mezi sebou nevyřeší dopředu , tak vůbec stavbu nedotáhnou do konce a místo kolaudace je soud, kde všichni lžou a úřad má svědčit, tak nepodcenit a hodně štěstí….

Krejčí
B a K systémy s.r.o.