Dobrý den,

mám postavený RD (nejsou okna k sousedovi) dům od sousedových hranic 7,5m a rád bych si tam postavil přístřešek pro auto 5m a tak bych byl od sousedových hranic 2,5m. Soused má od hranice 4m rodinný dům s obytnými místnostmi (jsou zde umístěny okna). Chci se jen zeptat, může být stavba 2,5m od sousedových hranic a následně bude 6,5m od sousedového domu a mým přístřeškem. Někde jsme četl, že mezi domy má být cca 7m.
Děkuji moc

Odpověď
No, zásadní je vždy otázka, zda ten přístřešek je stavebně samostatná stavba, nebo zda je to přístavba k původnímu rodinnému domu. To znamená (můj výklad), že když na fasádu přišroubuji vaznici – přímo skrz zeď domu, tak pak právně to je přístavba. Pak musím posuzovat odstupy jako kdyby šlo o rozšíření rodinného domu.



Pokud tu stavbu postavím jako samostatnou, i když těsně přiléhající k domu, tj. i u obvodové zdi budou dřevěné sloupky nesoucí střechu přístřešku, tak se jedná o samostatnou stavbu a tam platí, že když je více než 2 m od sousedova pozemku tak dokonce do plochy 25 m2 nevyžaduje žádné povolení.



Ale výklady po republice se mohou lišit, zašel bych se se situací zeptat na stavební úřad nebo bych do situace nakreslil čtvereček s kótami a poslal to elektronicky s dotazem na patřičný úřad. Vždy je dobré mít nějaký třeba neoficiální záznam.



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování