Dobrý den, hledám ke koupi nemovitosti dle svých představ, ve dvou případech jsem ovšem narazil na podobný problém s příjezdovou cestou. 1. RD stojí na st. parcele za potokem (majetek Lesů ČR), k potoku vede obecní komunikace, která pokračuje i za potokem, není ovšem propojena lávkou, mostem. Za potokem cesta sousedí s pozemkem RD. Z obecní cesty před potokem se k RD jezdí přes cizí louku a provizorní lávku z betonových panelů. Je vůbec tato situace s cestou řešitelná??
2. RD byl dříve součást bývalého statku, ke kterému se dostanu po obecní komunikaci, která ovšem končí na hranici uvedeného statku a k prodávanému RD a jeho pozemkům se dostanu přes dvůr statku, který ovšem zůstává součástí statku /tedy v majetku jiného vlastníka/. Tedy kupovaná nemovitost je ze všech stran zcela bez přístupové cesty. Existuje nějaká varianta, jak k domu přivést účelovou cestu?

Odpověď

Situaci je třeba řešit prioritně dohodou s vlastníky pozemků, tj. aby Vám tito odprodali část pozemku potřebný pro přístupovou cestu, nebo Vám alespoň zřídili věcné břemeno práva chůze a jízdy přes jejich pozemek.
Dále, podle ust. § 151o občanského zákoníku, není-li vlastník stavby současně vlastníkem přilehlého pozemku a přístup vlastníka ke stavbě nelze zajistit jinak, může soud na návrh vlastníka stavby zřidit věcné břemeno ve prospěch vlastníka stavby spočívajícív právu cesty přes přilehlý pozemek.
Toto řešení soudní cestou je ale nutno považovat za krajní variantu, pro nejistou a zdlouhavou povahu tohoto řešení.

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková