Dobrý den ! Bydlíme v řadovém cihlovém rodinném domku z r.76.Před nedávnem soused mlátil,třískal do zdí,Přestěhovával si kuchyň, rozšiřoval chodbu a boural zdi,prý i překlady..U nás z toho jsou popraskané zdi.Povolení asi nebylo,ale uzávěr plynu u nás se rozechvěl,že nám unikal plyn.I když byl vloni kontrolován a prý v pořádku. Letos že máme únik plynu.Nechali jsme tedy trubku zavařit.a v pořádku .Ale teď nám soused oznámil,že bude zateplovat fasádu.Sebejistý,myslí,že všechno může.
Domek je široký 7 m,každý. Napravo na čele je schodiště se vstupem a podestou.
Na rohu podesty už začíná sousedův dům.čili celá stěna šíře asi 1,2 m
Na podestě máme dřevěný obklad,elektrické hodiny.Nad tím je stříška sahající k hraně odskoku.Schodiště je se zábradlím,i na podestě je Zakotvené do sousedova domu.Před domem je úzká předzahrádka.
Všech 5 domů máme stejně zakotvené zábradlí.Jemu se boří taras K naší straně.Nemá základ,má hluboký vjezd ( který si původně kdysi přál být nízko.)
Bojím se,že mi vezme předzahrádku,tím se dostane k nám.
Když bude obkládat u nás kolem asi 20.cm Bojím se problémů,protože mám ztp na RS a proto chráním vjezd.Nevím jak ho (vjezd) mohu potřebovat v budoucnu,hlavně to zakotvení zábradlí do polystyrenu.

Kolik mu můžu vůbec z toho našeho vstupu dovolit odebrat.A to nemluvím o barvě,na kterou budu stále koukat.
Neprodám ani centimetr.Jaká mám v mém případě práva ,to nedovolit?

Děkuji za odpověď

Odpověď Tady je těch dotazů víc. Ale obecně, nemůže ani zateplením ve vzdušném prostoru přelézt hranici pozemku (bez smlouvy o služebnosti). U řadovek je pak problém, jak nahlížet na společné zdi a podobně, protože opravdu tyto domy ze 70tých let minulého století mají mezi sebou často společné zdi. Ale udělal bych jednu zásadní věc – požádal bych stavební úřad o provedení místního šetření (a to už i s ohledem na ZP) a do zápisu bych uvedl bod po bodu vše co mi vadí a to i v případě, že soused to bude popírat. Kdyby totiž v budoucnu došlo k občanskoprávnímu řešení, tak je třeba mít písemné důkazy a ten zápis je písemný důkaz.



Nicméně, při jednání bych usiloval o řešení dohodou – opravdu do budoucna spor se sousedem je to nejhorší. Vleče se to pak leta. Ovšem někdy opravdu to jinak s bezohlednými vlastníky „od vedle“ nejde.



Kr
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování