Dobrý den,prosím o radu ohledně provětrávaných podlach.Chystám se na rekonstrukci podlah v domě,stáří cca 100let.Dům je ze smíšeného zdiva kámen,cihla,žádná izolace,nepodsklepený,pět místností vedle sebe ccc 5x5m.V domě je na některých místech opadaná omítka zhruba 50cm nad podlahou.K venkovní straně je betonový chodníček,který je popraskaný.U domu není žádný zdroj vody,jen když prší,nebo tající sníh,tak se část vody dostává ke zdi.Chtěl bych odstranit původní podlahu,vykopat zeminu navézt štěrk 32-63 a udělat větrání pomocí drenážní trubky 100mm,kterou bych vedl kolem zdí a prostředkem místnosti.Na štěrk izolaci,podkladní beton,12cm polystyren a vrchní beton.Chtěl bych se zeptat na tento postup a zda stačí do každé místnosti jeden přívodní průduch,nebo jak by měly být vzdáleny od sebe,mohu udělat průduchy pouze z jedné strany domu,takže musí být vedle sebe.Trubky ze všech místností bych svedl do jedné a odvod vyústil do plastového komínu nad střechu,výška komínu asi 6m.Z venkovní strany odkopat zeminu pod úroven podlahy,natáhnout nopovu folii a zasypat štěrkem.Děkuji za jakékoli informace.

Odpověď

Vaše řešení, které uvádíte, je v podstatě správné. Založené drenážní trubky kolem základů bych obsypal kamennou drtí a zakomponoval do kamenné provětrávací vrstvy.

Na makadam udělat vyrovnávací vrstvu drti, aby nebyla velká spotřeba betonu. Na uschlý beton nanést penetrační vrstvu a natavit hydroizolaci. Po položení tepelné izolace doporučuji položit PE fólii před betonováním, aby bylo zamezeno zatékání vody z finální betonové vrstvy.

Větrání z vnitřní strany s odvětráváním je důležité. Z venkovní strany by bylo vhodné založit též vyspádovanou drenážní trubku a provést odvedení dešťové vody.

Ing. Josef Šťastný, energetický poradce ECČB

Dobrý den. Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice