Dobrý den, chystám se na rekonstrukci dřevěné nepodsklepené podlahy na betonovou s vrstvami-beton/hydroiz./polystyren/beton/nivelačka/lino. Pod stáv. podlahou je hlína (rel. suchá) a celkově je dům "suchý". Musím (? obava z budoucí vlhkosti ?) při rekonstrukci uvažovat také s osazením PVC trubek (popř. systém "iglu" atd.) v rámci vzduchoizolačního systému ? Pokud ano, mám "problém" s vyvedením na fasádu domu (opukový kámen, min. 60 cm, vrtání...) a není volný průduch v komíně. Lze tento systém provést jednostranně od zdí podlahy a vyvést do jednoho místa do podsklepené větrané části domu ? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď

Betonovými vrstvami dojde k uzavření podlahy a vlhkost podloží by se mohla ve větší míře přenášet do stěn.

Proto bych doporučil některý ze systémů provětrání pod podlahu provést. Systém IGLU je velice účinný, nicméně dražší a používá se většinou tam, kde jsou s vlhkostí stěn již problémy. Pokud je dům suchý, postačovalo by provedení provětrávaného štěrkového podsypu.

Je to časté a levnější řešení, které většinou vede k očekávanému výsledku. Vhodné bude i odstranění části hlíny. Po vybourání dřevěných podlah a vykopání na potřebnou hloubku začíná nová skladba podsypem z hrubého štěrku frakce 32-63 mm tl. cca 20 cm, který je provětráván a na který je pak provedena vlastní konstrukce podlahy. Rád bych zdůraznil, že provětrání s přívodem vzduchu a vytvoření komínového efektu svislým vedením je nutné. Větrání do podsklepené části domu bude neúčinné.

Pokud se jedná o jednu místnost, lze přívod provést v jednom místě a odtah v úhlopříčném rohu. 2 flexibilní trubky by vedly vždy podél dvou stěn. V opuce by se vytvářel (na rozdíl od IGLU) jen jeden prostup. Odtah nemusí být zaústěn do komínu. Lze použít plastové potrubí, které může být obezděno nebo zaplentováno v rohu a nad střechou ukončeno odvětrávací hlavicí.

K tepelné izolaci - současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.

Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro podlahu na terénu 0,45 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,30 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,22 až 0,15 (W/m2.K).
Pokud se na podlahu použije tepelná izolace na bázi EPS (může se použít například EPS Stabil S 150 nebo 200 (tepelná vodivost λ 0,035 W/m.K), pak pro doporučenou hodnotu U vychází tloušťka minimálně 12 cm, ale lépe bude použít 14 cm. Pokud se použije EPS nebo XPS s jinou tepelnou vodivostí, pak je potřeba tloušťku upravit dle skutečné λ.

Dobrý den:Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice