Rekonstrukce podlahy
Dobry den
chceme provest rekonstrukci podlahy nad studenym sklepem kde je dost vlhko,jde o podlahu koupelny a wc.Puvodni skladbu podlahy chceme nahradit ocelovyma ičkama do kterych se zasunou osb desky a naně uložit polistyren eps 14cm na ička položit trapezovy plech s vlnou 3cm vložit roxory a kari siť a zalit vrstvou 13cm betonu vytvořit hydroizolaci stěrku a dlažbu. Zespodu podlahy pak ještě na strop sklepa vytvořit rastr na sdk do ktereho vložim polistyren cca2cm. Muj dotaz zni je tato skladba podlahy spravna? A je spravně umistěna hydroizolace? nebude od sklepa navlhavat polistyren? Předem děkuji Stuchlik

Odpověď

Pokud tomu dobře rozumím, tak se jedná o vytvoření nové celé konstrukce stropu.

Řešení se mi zdá být příliš složité. Nerozumím příliš důvodu použití OSB desky a pak sádrokartonu na podhled sklepa, který je vlhký. Logiku vidím v případě podlahového vytápění koupelny, které bude osazeno v masivní betonové desce, pod kterou je provedena tepelná izolace.

Přijde mi jednodušší vytvořit klasický traverzový strop ať již použitím betonových prefabrikovaných desek nebo desek hurdis do traverz. Na podhled nalepit desky EPS v tl. 10 až 12 cm opatřené stěrkou se sítí. Pak podle výšky podlahy nahoře vložit EPS, provést betonovou desku cca 6 cm s ocelovou sítí a podlahu.

V případě podlahového vytápění upravit výšku osazení nosné konstrukce stropu tak, aby pod betonem s rozvodem topení byla tloušťka EPS co největší, nejlépe kolem 16 až 20 cm. Jakou funkci má plnit hydroizolace? Má chránit konstrukci stropu před zatečením např. při havárii pračky, nebo chránit strop před vlhkostí ze sklepa? Hydroizolaci bych použil v koupelně určitě v případě dřevostavby.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice