Dobrý den,
prosím o radu ohledně staré stodoly. Stodola je řádně zakreslena v katastru, rozměry jsou cca 12x9m, výška 8m. Stavba je postavena na hranici pozemku - úplně na hranici, ani troška odstupu. Stodola je dřevěná, krytina betonová. Stáří stavby cca 150 let. Jaká varianta je lepší, co se týče stavebních povolení? Ostranit stavbu a postavit novou? Rekostruovat (s tím, že se bude zasahovat do nosného systému)? Pro mě by bylo nejjednodušší rozebrat budovu, a postavit totožnou (s použitím dřeva které je ještě vhodné). Nebo mám raději volit variantu nerozebírat celé, jen odstranit nevhodné části - což bude podstatně složitější, co se týče prací. Nechci řešit klasické stavební povolení - z důvodu protivných sousedů, kteří mi nic nepodepíši. Děkuji za názor.

Odpověď Tak napře právní pohled. Když stodolu úplně odstraníte, musíte si uvědomit, že novou stavbu budete muset i znova umisťovat – tedy vyřídit územní rozhodnutí (třeba spojené se stavebním řízením). Ale to znamená i se dostat do souladu s územním plánem a s odstupy stavby od hranic pozemku. Může se taky stát, že novostavbu stodoly na tom samém místě ani nepůjde povolit a je potřeba si to na stavebním úřadě domluvi dopředu.



Druhé hledisko, nazvěme jej ekonomické je na vás, musíte si vyhodnotit, co je pro vás ekonopicky výhodnější, jakou část rozebrat a jakou postavit z nových materiálů a podobně. Tady poradí třeba projektant nebo někdo za stavební firmy.



V obou případech vás nemine projektová dokumentace (a při zásahu do nosných konstrukcí bude povinná vždy) a její rozsah jak u novostavby, tak i u zásadních stavebních úprav se nebude příliš lišit. A to ani cenou projektu.

Kr
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování