Dotaz: Jak nejjednodušeji (a také nejlevnějí) převést dům a byt na mé dvě dcery. Jedné by připadl byt ve městě a druhé rekreační dům na venkově. Uvažovala jsem o darování s věcným břemenem, nebo závěť. Která z těchto variant je levnější z pohledu placení daní? Je možné rozporovat závěť při dědickém řízení? Co je třeba ke zřízení věcného břemene. Platí se něco za zřízení věcného břemene a komu?

Odpověď

V případě darovací daně je ve Vašem případě 1% do 1 mil. odhadní ceny nemovitosti, u ceny 1-2 mil. se jedná o částku 10 000,- kč + 1,3 %, u vyšších cen nad 2 mil. je to 23 000,- Kč + 1,5 %. Tolik k darovací dani v přímé řadě - což je Váš případ.

Pokud by bylo na nemovitosti zřízeno věcné břemeno, poníží se tím cena nemovitosti a o to nižší základ pro výpočet daně vznikne. Věcné břemeno se zřizuje ve většinou současně s darovací smlouvou a právník si tuto částku určí. Je dobré se předem na tyto poplatku zeptat, protože za sepsání smluv jsou velmi různé taksy. Co se týče rozporování dědictví: může vzniknout problém, pokud některé ze svých dědiců ( dětí, manžela) ze své závěti vyřadíte. V případě, že ovšem svůj majetek za svého života rozdáte - není co rozporovat, neboť žádný majetek nebude předmětem dědictví. Doporučuji ovšem minimálně věcné břemeno dožití zřídit.

RK Stejskal & Šandera s.r.o.