Dotaz: Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jaký je rozdíl mezi družstevním bytem a bytem v osobním vlastnictví.Děkuji za odpověď

Odpověď

Zásadní rozdíl mezi těmito druhy je, jak již vyplývá, ve formě vlastnictví. Byt družstevní - je nesprávně označené vlastanictví družstevního podílu daného družstva. Tzn. vlastníte družstevní práva a povinnosti k danému bytu. Pokud byste se podívala na výpis z katastru, uvidíte, že majitelem bytu je družstvo, kterého vy jste členem. V těchto případech máte samozřejmě oprávnění s bytem nakládat, užívat jej a i prodat, ale vždy se budete řídit stanovami daného družstva a pravděpodobně nebudete mít možno tímto bytem ručit bance. Jeho převod je ale jenodušší a odpadají poplatky spojené s daňovou povinností o převodu nemovitosti a daně z nemovitosti.

U bytu ve vlastnictví jste majitelkou na katastru uvedená Vy a je možné bytem ručit - dát ho do zástavy bance. U prodeje této nemovistosti se Vás týká každoroční platba daně z nemovitosti, v případě jejího prodeje pak platba daně z převodu nemovitosti a poplatky spojené s katastrálním úřadem. Stejně jako v předešlém případě i Vy budete členem - tentokrát sdružení vlastníků, které má také své stanovy a v kterých jsou upraveny postupy při nakládání a úpravách v domě, který společně s ostatními majiteli jednotek vlastníte.

RK Stejskal & Šandera s.r.o.