Dobrý den,

v obchodech jsem při výběru pletiva narazil na role pletiva se zapleteným a nezapleteným drátem. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Odpověď Na odpověď jsme se zeptali p. Třísky, odborného technika z firmy WIRE METAL Vamberk s.r.o., která se ploty již přes 20 let zabývá.

Rozdíl těchto dvou typů provedení čtyřhranných pletiv je jednak ve výrobním postupu, kdy se pletivo bez zapleteného drátu plete samostatně a nebo druhý postup, kdy se po upletení pletiva do něho ještě vplete horní a dolní napínací drát. Z hlediska principu montáže pletiva je bezpodmínečně nutné, aby samotné pletivo bylo zavěšeno vždy na napínacím drátu a to buď samostatně prvotně před samotnou montáží pletiva (zde je tedy potřeba samostatně nakoupit napínací drát a samostatně pletivo) a nebo se již pletivo montovalo souběžně s montáží napínacího drátu (v tomto případě je potřeba zakoupit pletivo se zapleteným drátem). Každý uvedený druh má své výhody a nevýhody. Montáž pletiv bez zaplet. napínacího drátu má mnoho výhod, mezi něž zejména patří: rychlost montáže (cca 100m/dopoledne), úspora materiálu (i 5cm délka pletiva lze libovolně kamkoliv zaplést), jednoduchost (montáž zvládne opravdu každý), variabilnost (nemusí se napojovat složité nap. drát, pletivo lze kdekoliv rozplést). Výhodou pletiva se zapleteným napínacím drátem je, že nemusíte napínat drát zvlášť a pletivo zvlášť, což Vám urychlí montážní proces, ovšem je potřeba si uvědomit, že v jednom procesu napínáte drát i pletivo. Při napínání drátu Vám tedy na napínacím drátu visí celý balík pletiva což má vliv na vyšší fyzickou náročnost a vyžaduje i zkušenosti pro zajištění kvality montáže. Osobně preferuji spíše při stavbě plotu pletiva Extra bez zapleteného napínacího drátu, kdy montážní proces lze rozdělit do samostatného prvotního napínání drátů (drátěné osnovy) a poté na tyto dráty za háčky na pletivu zavěsit pletivo. Ovšem krajově (Praha, Plzeňsko), dle letitých zavedených zvyků jsou montéři zvyklí výhradně na toto provedení pletiva se zapl. napínacím drátem a větší rovinné délky v tomto provedení jdou montovat opravdu rychle, ovšem je potřeba počítat s větší fyzickou námahou a větším odpadem při montáži, proto při nákupu tohoto pletiva si raději připočítejte dostatečnou rezervu (cca 3 % z napínané délky). Chcete-li podrobnější informace můžete je získat na prodejním portálu www.e-pletivo.cz , kde jsou oba dva typy plotů k dispozici a je u jednotlivých typů podrobný montážní návod.
PLOTY VAMBERK – WIRE METAL, s.r.o.