Dobrý den, řešíme úpravu skladby podlahy nad klenbou. Spodní klenebná místnost je vytápěna a v podkroví nad klenbou potřebujeme udělat podlahu. Nynější skladba je: klenba, minerální vata, polystyrenové desky s asfaltovou vrstvou, suť. Nyní je zamýšlena úprava taková, že suť odstraníme, na polystyren.desky nasypeme vyrovnávací škvárová vrstvu ,zpevní se to betonovou mazaninou, ještě popřípadě vložíme kari síť. Otázka zní, zda je škvára vhodná, a čím by šla nahradit a jak dále postupovat ve skladbě, pokud na podlaze zamýšlíme podlahové topení? kde ještě izolovat ? Děkuji za odpověď.

Odpověď

Obě místnosti budou vytápěné a pak by zde nebyl zásadní požadavek na tepelnou izolaci ve stropě.

Vámi popsané řešení lze realizovat. Rozhodně bych ale nedoporučoval použít škvárový násyp z důvodu možné zdravotní závadnosti škváry. Pokud je potřeba vyrovnat výšku podlahu na určitou úroveň, je doporučováno použít umělé kamenivo Liapor. Nevýhodou kameniva ale je jeho nestabilita, v násypu se nedá chodit. Řeší se to zpevněním prostříknutím řídkou cementovou maltou v horní vrstvě kameniva. Betonová deska na tomto násypu by měla být určitě vyztužena ocelovou Kari sítí.

Další věc je ale izolace proti kročejovému hluku. Tu dobře vyřešíte tak, že betonová deska bude řešena jako plovoucí na vrstvě kročejové izolace (například Steprock 3 cm) a bude izolačními pruhy z vaty po obvodu oddělena od zdí. Beton nesmí v žádném případě ke zdem, kročejový hluk by se přenášel do konstrukce a byl by slyšet ve spodní místnosti.
Na webových stránkách výrobců kročejových izolací a podlahových desek najdete typové vhodné skladby a řešení detailů – např. Rocwool, myslím i jiní (Ursa, Rigips apod.)

V daném případě by tedy bylo vhodné na násyp umělého kameniva provést vyrovnávací tenkou betonovou vrstvu (tak 2 až 3 cm), na její rovnou plochu položit desky minerální vlny Steprock a pak plovoucí betonovou desku.

Pokud by se nahoře uvažovalo s podlahovým topením, proveďte skladbu dle doporučení systémových řešení. Například shora: keramická dlažba – flexibilní lepidlo – betonová deska s rozvodem teplovodních trubek podlahového topení (tloušťka vychází z minimálního krytí trubek a jejich průměru, obvykle celkem kolem 7 cm) – systémová deska XPS pro topné potrubí (bývá 3 cm) – tepelná izolace z podlahového EPS 150 Z min. 12 cm až 14 cm – vyrovnaná plocha násypu viz. výše. Betonová deska s topným rozvodem je v podstatě řešena stejně jako plovoucí akustická deska, zajišťuje tedy kročejový hluk.
Pro podlahové topení je nejlepší povrch dlažba, dřevěné a laminátové podlahy snižují topný výkon a nejsou tedy příliš vhodné.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice