Dobrý den,
můžete mi, prosím, poradit se skladbou podlahy na sezónně využívané chatě 5x6m? Chata má dřevěnou trámovou konstrukci a leží na 24 betonových patkách. Na zemi mezi patkami je položena geofolie a nasypaná 5-10cm vrstva štěrku. Mezi štěrkem a spodním okrajem trámů je vzduchový prostor 25-10cm, který zůstane volný pro odvětrávání. Jakou mám zvolit skladbu? Mám cetrisové pásy (25mm šířka), které bych chtěl využít na spodní část podlahy. Dále jsem uvažoval o izolaci, parozábraně (jak, aby se neprotrhla?)a podlahových deskách. Je takové uspořádání správné? Jakých detailů bych si měl všímat?
Děkuji za odpověď.

Odpověď

doporučuji Vám obrátit se na stavebního projektanta, aby Vám přímo na místě poskytnul odbornou konzultaci a vy jste mohl provést takovou skladbu stavební konstrukce podlahy, aby vyhověla v případě vytápění chaty v zimním období požadavkům ČSN 73 0540 –2 Tepelně technické vlastnosti stavebních konstrukcí (doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,16 W/m2.K).

Zároveň je potřebné vypočítat na základě navržené a normou požadované skladby podlahové konstrukce, která bude jak uvádíte provětrávaná a nad venkovním prostorem, také bilanci zkondenzované vlhkosti, aby bylo jisté, že vlhkost nebude zůstávat ve stavební konstrukci. Pokud však nebudete chatu využívat v zimní sezóně a nebudete tam vytápět, může být konstrukce podlahy méně tepelně izolovaná.
Jaké detaily je nutno respektovat lze posoudit dle projektu stavby, či obhlídkou na místě.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Hezký den pane Poisle,

Energy Centre České Budějovice