Dotaz: Dobrý den, zajímalo by mě, jak přesně se používá solární ohřev. Neplánuji v domě bazén a tak mě napadá otázka co s teplem v létě, kdy TUV pořád nemůžu ohřívat do nekonečna. Co se dá dělat s přebytkovým teplem? A je nutné s ním něco dělat nebo je to vymyšleno jinak?

Díky

Odpověď

Každý topný systém se optimalizuje a ohřev TUV není výjimkou. Přebytky tepla lze ukládat buď do mírně naddimenzovaného zásobníkového ohřívače TUV, nebo do další akumulační nádrže, která slouží pro přitápění, či vytápění (záleží na navrženém způsobu vytápění).

Pokud nebude sluneční zařízení optimálně navrženo, či dojde k výpadku elektrického proudu, může dojít k přehřátí. Tento havarijní stav vyřeší částečně expanzní nádoba a pojistný ventil. Sluneční kolektory jsou rovněž schopny se s tímto stavem vypořádat, neboť jsou většinou konstrukčně řešeny tak, že odolávají vysokým teplotám i tlaku. Při cca 165°C dojde k tzv. rovnovážnému stavu a kolektory se již více neohřívají

Doporučuji Vám, aby jste se obrátil při návrhu slunečního zařízení na projektanta vytápění a nebo na firmy, které mají s instalací a s provozem slunečních zařízení zkušenosti. Některé potřebné informace můžete najít na našich webových stránkách, www.eccb.cz, či na webu www.tzb-info .cz, případně na dalších adresách.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Hezký den

Energy Centre České Budějovice