Dobrý den, začínamé stavět dům a uvažuji o solárním ohřevu TUV, ale nemůžu se v hodně věcech zorientovat. Dům je pro tři osoby, podlahové vytápění kondenzačním plynovým kotlem a krb s teplovzdušnými rozvody. Střecha otočena na jih. Jak velký zásobník na TUV a je možno ho místo elektrikou dohřívat kotlem, nebo jsou i přímo plynové? Kolik a jaký druh panelů je pro celoroční provoz nejvhodnější (ploché vakuové, vakuové trubice, vakuové trubice kondenzační)?
Děkuji za odpověď, Brňovják.

Odpověď

Pokud uvažujete o solárním ohřevu teplé vody, je možné provést instalaci trivalentního zásobníku, který budete nahřívat ze solárních kolektorů, el. energií a nebo z plynového kotle. Tuto volbu bych považoval za nejkomfortnější. Velikost zásobníku pro tři osoby by byla cca 200 – 300 l. Solární výměník o ploše 1 – 1,2 m2 osazený ve spodní části zásobníku. Uprostřed osadit topné těleso pokud možno třífázové a výměník pro ohřev plynem by byl v horní části zásobníku.Kolektorové pole se bude skládat z dvou až tří kusů solárních plochých kolektorů o ploše 5,1 – 6 m2 se selektivní vrstvou.

Je zbytečné pro ohřev teplé vody osazovat vakuové ploché nebo trubicové kolektory. Tuto výhodu oceníte hlavně v zimních měsících, kdy dojde k namrzání trubic bez možnosti odstranit námrazu.

Ing. Josef Šťastný, energetický poradce ECČB

Dobrý den. Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice