Dobrý den,

vlastním stoletou dvougenerační vilu kterou chci přestavět na tří bytový dům chtěl bych k ní přistavět 3 garáže směrem do silnice. Vzdálenost od domu k silnici je 8 metrů. Můj projektant obdržel vyjádření dopravního inspektorátu že vzdálenost garáže od komunikace musí být 5,5 metrů. Je možné dostat nějakou výjimku když bude dostatečné místo pro zastavení a stání mimo komunikaci před těmi garážemi tedy poděl silnice ?

Odpověď Tak za prvé – vila = rodinný dům a to i v případě, že tam po kolaudaci budou tři byty (bytový dům je to až od tří bytů víš).

Dopravní inspektorát se zřejmě snaží zajistit to, aby při rychlém návratu k domu auto zajelo jen před vrata a nestálo v komunikaci. Má to logiku. Někdy pomůže jim vysvětlit, že vrata budou mít dálkové ovládání a tím tuto jejich obavu odstraníte. Nicméně Dopravní inspektorát je jen „poradní“ orgán, závazné stanovisko bude vydávat příslušný MěÚ odbor dopravy.

Ale já jsem ze staré školy a všechno bych na projektantovi nenechával. Oni nemají čas, policii obešlou, policistovi popletou hodnost nebo mu nenapíšou titul, hodí mu to jen do mailu a tak. Myslím že se vyplatí sednout do auta dopředu se tam objednat a nad fotografiemi se domluvit. Já s nimi mám velice dobrou zkušenost. Nechci se dotkout mladých projektantů, ale někdy neumí (jak stále komunikují jen s počítači) ani normálně promluvit.



Držím palce Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování