Dobrý den, měl bych prosbu, zda byste mi mohli poradit, jak postupovat v případě postavení dřevěného přístřešku-pergoly k posezení u chaty na pozemcích pronajatých od obce.V současné době platíme za zastavěnou plochu určitou částku ročně, se smlouvou na 10let s dalším prodloužením. Přístřešek by byl o velikosti přibližně 3x5m.Vysoký 2,1m.Účelem je zřídit kryté posezení v letních dnech.Boční strany odkryté a z jedná strany přikotven na zeď chaty. Jedná se mi o možnosti k provedení nejmenší byrokracie, bez zřizování projektové dokumentace v cenách vyšších než samotný přístřešek. Jednalo by se o stavebnici postavenou svépomoci, případně firmou. Musí mýt tento přístřešek stavební povolení, nebo lze na ohlášku, či jinak. Sousední chaty nejsou blíže než 15m. Je rozdíl při kotvení do betonových patek nebo železných vrtákových kotev z hlediska povolení stavby, kvality ukotvení a jsou případně i jiné možnosti?
Velmi děkuji za Vaši odpověď, která nám usnadní práci

Odpověď Stavebního zákona bod No, jo …. Především jde o to získat právní souhlas od vlastníka pozemku. Protože pochybuji, že nájemní smlouva by stavbu pergoly umožňovala. Tedy v praxi může jít o dodatek nájemní smlouvy s odstavcem věnovaným pergole nebo může jít o smlouvu o stavbě třeba na 10 let. A pak jste v rukách stavebního úřadu, asi se to nebude řešit všude stejně – připomínám §7 odst. 2) o -rozhodnutí o umístní stavby ani územní souhlas nevyžadují stavby do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky ….. na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci ….. musí být 2m od sousedních hranic pozemku.

Takže stavební úřad posoudí na konkrétní situaci, zda to takto vyloží (přestože pozemek pod chatou a kolem chaty je jiného vlastníka). Já bych to tak vyložil, ale opakuji, je nezbytné písemně mít s vlastníkem toto dojednáno!



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování