Dobrý den, náš bytový dům SVBJ / správce bytové družstvo / je kolaudován / před 40 lety / na dvou parcelách - jedna z parcel je obecní. Obecní úřad svoji parcelu prodal. Na této jejich parcele / jiná komunikace / je studna, která byla budována pro náš dům jako zdroj pitné vody a je s tímto domem kolaudována i technicky přípojkou propojena.Vodu ze studny i když máme vodovod chceme do budoucna používat jako užitkovou a jako záložní zdroj. Není vyloučeno, že studnu vyčistíme a při dnešních cenách vody ji budeme používat jako pitnou. Investorem studny i stavby domu bylo družstvo a studna dle smlouvy o převodu bytu dle §72/1994 byla převedena jako příslušenství k našemu domu. Jednalo se o svépomocnou družstevní výstavbu. Jak se máme zachovat, když obec pozemek, kde je tato studna prodá a budoucí majitel nám přístup zaplotí ? S budoucím majitelem pozemku neexistuje žádná kladná domluva. Obecní úřad nám na naše písemné žádosti o řešení a ani doklady, které jim byly v minulosti poskytnuty ani jednou písemně neodpověděl. Děkuji.

Odpověď

Problematika studní a celkově staveb na cizím pozemku je poměrně složitá, a bylo by asi lépe ji řešit s právníkem.

Podle převládajících názorů a podle judikatury Nejvyššího soudu, studna by byla součástí pozemku pouze jde-li o pouhou díru v zemi (vrt). Má-li však studna vlastní pažení (skruže), jde o samostatnou stavbu (byť třeba i na cizím pozemku).

Tj. i pokud Vám byla studna jako příslušenství převedena, a pokud by nešlo o samostatnou stavbu, ale součást cizího pozemku, mohla by být smlouva v tomto bodu neplatná.

I pokud by však šlo o samostatnou stavbu, přístup ke stavbě bez souhlasu vlastníka pozemku bude obtížně řešitelný.

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková