Dotaz: Dobrý den, uvažuji o stavbě přízemního domu o rozměrech 10 x 10 m. Chtěla bych podlahové topení doplněné klasickými topnými tělesy a plynový kondenzační kotel. Doporučíte mi prosím materiál na obvodové zdivo, popřípadě jaké zateplení? Zatím mi doporučili zdivo z porothermu 40 SI a na to zateplení polystyrénem o tl. 10 cm. děkuji Marie

Odpověď

Kondenzační kotel je vhodný zdroj pro podlahové vytápění, protože teplota topné vody na výstupu (nebo teplotní spád) jsou poměrně nízké. Zpravidla kolem 50/30°C, aby se co nejvíce využila kondenzační složka výkonu kotle, tedy aby se investice do dražšího zařízení i vyplatila úsporou plynu. Dobré tepelně izolační vlastnosti obvodových konstrukcí domu jsou pak velmi důležité proto, aby podlahové topení buď samo pokrylo tepelnou ztrátu jednotlivé místnosti, nebo aby doplňkový radiátor nemusel být příliš velký.

Toho si je jistě vědom i projektant a proto volí kombinaci se zateplením, která zajistí vysokou tepelnou izolaci - součinitel prostupu tepla navržené kombinace je cca 0,17 W/m2.K. To je na úrovni nízkoenergetického domu. Takové hodnoty nelze již dosáhnout zdivem bez zateplení. Při použití nejlepšího jednovrstvého zdiva od Wienerbergeru (zdivo z cihel Porotherm 44 SI na tepelně izolační zdící maltu a s aplikací tepelně izolační omítky) udává výrobce výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě 0,24 až 0,26 (W/m2.K). Při použití tohoto typu zdiva se již další zateplení nedoporučuje, jedná se o zdivo určené pro jednovrstvé zdění. Významnou roli hraje především zdící malta a dodržení technologického předpisu výstavby a řešení detailů (tepelné mosty). Výhodou konstrukce jsou kromě vysoké tepelné izolace i optimální difúzní vlastnosti – zdivo dobře odvádí vlhkost. Jednovrstvé zdivo má ovšem nevýhodu v tom, že je zde větší podíl ztráty tepelnými mosty. To lze ovšem jen velmi těžko obecně stanovit.

Pokud jde o normu - současná platná norma ČSN 73 0540-2 stanovuje dvě hodnoty pro tepelně izolační vlastnosti - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnotu U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby u novostaveb RD byla naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K). Ve Vašem případě je však ještě stanovení tepelné izolace podmíněno požadavkem z výpočtu otopné soustavy, aby se nemusela dimenzovat příliš velká. To je potřeba ověřit u projektanta a nechat si vysvětlit, proč volil tuto kombinaci zdiva a zateplení.

Zde je zvoleno použití zdiva s kontaktním zateplovacím systémem. Při volbě zdiva vrstveného s tepelnou izolací je obvyklejší použít tenčí a levnější nosnou stěnu (s požadavkem na zajištění statické únosnosti zdiva) a pak použít větší tloušťku tepelné izolace, která je pak zpravidla pro dosažení doporučené hodnoty dle ČSN navrhována v tl. např. od 16 cm a více, záleží na izolačních vlastnostech nosného jádra. Obvodová konstrukce se posuzuje jednak z hlediska hodnoty U, ale rovněž i na kondenzaci vodní páry v konstrukci. Ta závisí na fyzikálních vlastnostech použitých materiálů, mimo jiné i na součiniteli difúze. V případě minerální vaty se jedná o materiál o malém difúzním odporu a vlhkost může lépe odcházet z konstrukce do exteriéru. Polystyrén je naopak pro vodní páry málo propustný a tudíž se do kondenzační zóny, pokud je v izolantu, nedostane velké množství vody. Kondenzace je nebezpečná na rozhraní nosného zdiva a nalepeného kontaktního zateplovacího systému, kde nahromadění vlhkosti může způsobit poruchy. To se může stát například ve skladbě, kde je kombinováno kvalitní izolační zdivo s izolantem malé tloušťky – tomu se blíží Vaše navržená varianta. Kondenzaci je nutno ověřovat výpočtem. Výhodou je, že tepelné mosty jsou zateplením poměrně dobře ošetřené.

Logičtější variantou, a to i z hlediska celkové tloušťky zdiva, je například kombinace Porotherm 30 P+D s 16 cm polystyrénu - výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě 0,19 (W/m2.K). Použijete-li vápenopískové bloky v tl. např. 20 cm s 24 cm polystyrénu, bude výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě 0,17 W/m2.K. Při propočtu ceny to vyjde patrně levněji než drahé pálené cihly. Navíc je těžké zdivo z vápenopískových tvárnic výhodnější z hlediska akumulace, která bude u vylehčených pálených SI cihel mnohem nižší. Přimlouvám se tedy spíše za tenčí hmotné zdivo a více izolace.
Pro dosažení dobrých energetických vlastností domu jako celku závisí nejen na obvodových stěnách. Je nutno splnit doporučené (tedy ty přísnější) hodnoty tepelné izolace i u ostatních konstrukcí tak, jak doporučuje norma. To znamená do podkroví půdy nebo střechy vložit alespoň 28 až 30 cm tepelné izolace, do podlah kolem 12 cm, v případě podlahového topení min. 16 cm , použít okna s U pod 1,1 W/m2.K, správně řešit zateplení detailu u základu, odizolovat nevytápěné místnosti uvnitř domu atd. Důraz bych zde kladl na dobré izolace především z důvodu rostoucích nákladů na vytápění a proto, že opatření ve stavbě, která nyní provedete budou mít dlouhodobou životnost, několikrát další, než například životnost kotle.

Pro informaci přikládám hodnoty „U“ pro jednotlivé ohraničující konstrukce z normy, které by měl návrh projektu dosáhnout, pokud navrhne lepší, bude to jistě dobře. Návrhové hodnoty by měly odpovídat požadavkům z výpočtu ÚT.
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu těžkou je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu lehkou je 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro strop pod nevytápěnou půdou se střechou bez tepelné izolace je 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro střechu plochou plochou a šikmou do 45° je 0,24 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K).
Předběžné posouzení domu a návrh zateplovacích opatření a energetické náročnosti domu můžete získat v rámci služby Energetický průkaz ECČB, více na www.eccb.cz, odkaz služby.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Dernerová. Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice