Dobrý den,
pod podlahové topení mi vychází v některé místnosti 25 - 30 cm na tepelnou izolaci. V dalších místnostech mi vychází 22 cm. Jedná se o nepodsklepené místnosti.
Jaké typy izolačních materiálů pro takové vrstvy izolací použít?

Děkuji

Odpověď

Bude záležet na celkové konstrukci podlahy. Velmi bude záležet na podloží pod podlahou. Důležité bude, aby se zamezilo jakémukoliv pronikání vlhkosti do izolačního materiálu. Jako tepelná izolace pod podlahové topení jsou vyráběny desky z expandovaného polystyrénu s rastrem pro ukládání trubek, např. NH 35 pro suchou montáž, případně NH 25 pro klasické zalití betonem. Tyto desky jsou vyráběny s tloušťkou 40 mm. Pro dosažení uváděných potřebných 25-35 cm bude nutno pod tyto desky použít další desky z polystyrénu. Mezi základovou betonovou desku a tepelnou izolaci bude nutno dát pečlivě utěsněnou hydroizolační folii s přelepenými spárami. Pak by bylo možno použít běžný expandovaný polystyrén v potřebné tloušťce. Pokud by hydroizolační folie nebyla použita je nutno použít extrudovaný polystyren XPS,( na př Glascofoam), který je ale dražší.

Při položení podlahy přímo na podkladovou zeminu by bylo nutno použít rovněž extrudovaný polystyren, který má menší nasákavost, vysokou pevnost v tlaku a nízký součinitel tepelné vodivosti.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na materiály pro tepelné izolace podlah uvádím:

Energy Centre České Budějovice