Dobrý den,
bydlíme ve zděnném domě(bytovka), kde máme asi 3 roky plastová okna. Tloušťka zdí je 50 cm, okna jsou usazena uprostřed. Bude se zateplovat, tloušťka izolace bude 14 cm.
Řešíme, zda okna ponechat v původním místě nebo je předsadit? Pokud okna ponecháme, bude v místnostech dostatek světla a nenaruší to systém zatepení?
Děkuji moc za odpověď.

Odpověď

Je škoda, že se při montáži oken na budoucí zateplení nemyslelo.

Pokud by okna zůstala kde jsou, bude po zateplení hloubka vnější špalety cca 35 cm a to je již poměrně dost. Méně to bude vadit v případě, že se jedná o velká okna, řekněme alespoň 150/180 cm. V každém případě ke zhoršení denního osvětlení v místnostech dojde a záleží samozřejmě i na poměru plochy okna k podlahové ploše a na hloubce místností. U menších oken to bude již podstatné zhoršení.


Při ponechání oken ve stávající pozici jsou možnosti eliminace v barvě špalety. Například v barevném řešení fasády udělat špaletu a rámování v hodně světlém odstínu. Dobrá zkušenost je se úpravou boční špalety skosením, nebo do oblouku. To se samozřejmě projeví ve vzhledu fasády a muselo by to tak být na celé bytovce.

Například tedy při zateplení v tl. 14 cm by poloměr oblouku byl 12 cm. Aby nebyl v osazení velký tepelný most, je potřeba myslet na zateplení špalety min. 4 cm izolantu, tedy bude potřeba odříznout omítku ostění (i nadpraží) tak, aby nedošlo k velkému překrytí rámu, optimálně je 2 cm. O ty 4 cm přesahují tedy fasádní desky za seříznuté ostění. 4 cm izolantu pak vyplní prostor mezi přesahem desky a oknem – je to typový detail, najdete ho v technologickém předpisu pro fasádní systémy ETICS. Odebrat se musí i pod parapetem, aby se pod nové plechy vešlo rovněž 4 cm XPS. Všechny mezery se musí dokonale vyplnit PU pěnou.

Pokud se bude hýbat s okny, bude to dražší a bude záležet na opatrné manipulaci, aby se nepoškodila. Kdyby se používaly osazovací těsnící parotěsné a difúzní pásky, musela by se okna dokonale očistit a stavebně kvalitně upravit špaleta, což zabere i čas. Zase by se to muselo udělat se všemi okny na domě, rozdíly v osazení by na fasádě byly dobře vidět.
Osazení oken lze provést i bez použití pásek (dnes patrně rovněž nejsou), Nová pozice by byla patrně nejvhodnější ve stávajícím líci fasády s přesahem izolantu 2 cm přes rám. Kotvení oken v líci by mělo být na kotvy (ne na šrouby).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice