Dobrý den,
v důsledku netěsnosti těsnění kolem vany (nejspíš) mi delší dobu nepozorovaně protíkala voda do betonové podlahy a do spár. Následkem toho se nasákla ve vedlejší místnosti do stěn a opadala mi omítka ze tří stěn do výšky cca 10 cm.
Po odstranění příčín jsem sušil nejdříve pod vanou Ceresit tabletami, poté jsem měl zapůjčený průmyslový vysoušeč vzduchu. Za dva týdny vysál dohromady 50 litrů vody, 21 v koupelně, 29 v kuchyni. Odstranil jsem i lino v kuchyni, ale i po dvou týdnech vysoušení se po vrácení lina vrací pod něj vlhkost.
Byt je přízemní, nepodsklepený, tudíž mám strach, jestli mi nevzlíná spodní vlhkost, na koho bych se měl obrátit?
Děkuji za odpovědi

Odpověď

Ve Vašem případě se zřejmě jedná o vzlínající vlhkost. Obávám se, že řešení nebude jednoduché. Podle mého názoru je nutné kontaktovat projektanta, nebo firmu, která se touto problematikou zabývá.

Po důkladném průzkumu na místě Vám navrhnout konkrétní řešení problému.
Položením parotěsněných materiálů na podlahu (např. PVC nebo pryžové podlahoviny) může dojít ke kondenzaci na spodní části krytiny, pokud beton není dostatečně vysušen.

Po nasazení průmyslového vysavače dojde k vysoušení nejenom zmíněné podlahy, ale je vysoušen především okolní vzduch, to vysvětluje množství vody, které se ve vysoušeči vyprodukovalo.

Jednou z firem je např. Hav-Bau, Ladislav Havránek, e-mail: info@hav-bau.cz, tel.: 777 602 307.

Dobrý den, děkujeme za Váš zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice