Dobrý den,
potřeboval bych poradit s výběrem kotle na dřevoplyn.Požadavky nízké pořizovací náklady,spolehlivost provozu,jednodichost obsluhy.
Děkuji za radu.

Odpověď Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na vhodný kotel na dřevoplyn sděluji:
Pod názvem kotel na dřevoplyn je možno chápat kotel na dřevěné pelety, nebo kotel na kusové dřevo. Některé z uváděných požadavků na nový kotel - nízké pořizovací náklady-spolehlivost-jednoduchost obsluhy se vzájemně vylučují. Např. nízké pořizovací náklady nebude mít kotel s vyšší mírou spolehlivosti a automatizovanou regulací. Při požadavku na jednoduchost obsluhy by to byl např. kotel na dřevěné pelety, který umožňuje téměř automatický provoz s minimálními nároky na náročnost obsluhy. Nízké provozní náklady by splňoval kotel na kusové dřevo, zejména při možností získání paliva z vhodných zdrojů.
Ve výčtu požadavků ještě nejsou uvedeny požadavky na nízké provozní náklady a na vliv na životní prostředí. Při výběru kotle je proto nutno udělat vhodný kompromis mezi uvedenými požadavky a při výběru upřednostnit kotel, který bude splňovat požadavek označený jako rozhodující.
Dalším velice důležitým ukazatelem je požadovaný výkon kotle a jeho výkonový rozsah. Výkon kotle musí odpovídat tepelné ztrátě vytápěného objektu. Bez znalosti tepelné ztráty a požadavků na výkon pro přípravu užitkové vody nelze vhodný typ kotle navrhnout.
Výrobců kotlů na dřevo je u nás několik Jejich nabídky je možno porovnat podle uvedených požadavků a vybrat kotel, který bude většině požadavků vyhovovat.
Z nejznámějších výrobců kotlů je možno uvést:
ATMOS (www.atmos.cz)
VERNER (www.verner.cz)
PONAST ( www.ponast.cz)
AGROMECHANIKA Lhenice
VIADRUS (www.viadrus.cz)
VIESSMANN (www.viessmann.cz)
ROJEK (ww.rojek.cz)
Tyto výrobce a některé další je možno najít i na stránkách programu Nová zelená úsporám v seznamu dodavatelů.
Energy Centre České Budějovice