Dobrý den,

mám dilema budu měnit 25 let starý plynový kotel za nějaký, který méně sežere. Kamarád mi doporučuje klasický konvenční Junkers, oslovená topenářská firma zase kondenzační Baxi. Bydlím v koupeném starším domku, kde jsou 4 staré deskové radiátory a dva žebříky, vytápěná plocha asi 110 metrů čtverečných, stropy 2,5 m. Domek není vůbec zateplen, má původní okna a zdi 60 cm cihla. Je v Pardubicích, kde nebývají zimy tak kruté jako na horách. "Normální" platbu za plyn jsme platili před pěti lety cca 42 000,- za rok, posledních pět let byla přítelkyně na mateřské, tak jsme koupili krbovky bez výměníku a topili v nich, pouze když mrzlo, tak jsme si přitápěli. S využitím krbovek po návratu z práce (17,00) a o víkendech počítáme i do budoucna. Přes noc a den chceme držet teplotu kolem 19-20 stupňů. Poradí mi prosím někdo, jaký druh kotle by mohl být vhodnější? Díky a všem hezký den.

Odpověď

Děkuji Vám za Váš zájem o naše poradenství a za Váš dotaz na vhodný kotel pro ústřední vytápění.

Úvodem: stávající kotel, starý 25 let, je za hranicí životnosti. Jeho výměna je proto nutná. Vlastní kotel se nesporně podílí na výši nákladů na vytápění. Vysoké náklady jsou ale z větší části ovlivněny stavební konstrukcí domu. Podle Vašeho dotazu se jedná o starší domek z patrně plných cihel s tloušťkou zdí 60 cm. Pro tuto konstrukci obvodové stěny vychází součinitel prostupu tepla vyjádřený ve W/m2.K na hodnotu cca 1,83. Pokud byly pro stavbu použity tehdy používané cihly CDM, bude součinitel prostupu tepla cca 1,17. Tyto vlastnosti odpovídají v minulosti používaným materiálům a předpisům, podle kterých byly stavby realizovány a také cenám energie. Současně platná norma ČSN 73 0540-2. Tepelná ochrana budov (10/2011) požaduje pro obvodové stěny hodnotu 0,30 a doporučuje hodnotu 0.25 W/m2.K , tedy hodnoty výrazně nižší.

Významnějších úspor nákladů by proto bylo možno dosáhnout dodatečnými tepelnými izolacemi obvodových stěn včetně podlah a stropů, případně výměnou oken a vnějších dveří.
U stávajícího kotle lze předpokládat jeho účinnost v rozmezí asi 80-85 %. U nového klasického konvenčního kotle je možno dosáhnout hodnoty cca 92 %, u kondenzačního pak asi 98 %. O uvedený rozdíl by se snížila spotřeba paliva a tím i náklady.

Aby kondenzační kotel této účinnosti dosáhl, je nutno jej provozovat s teplotou otopné vody v rozsahu asi 40-60 °C. Radiátory jsou však navrženy na teplotní spád odpovídající klasickému kotli, např. 85/75 °C. Nelze proto zaručit, že jejich výkon bude při nižší teplotě otopné vody dostatečný. Pokud ne, bylo by nutno jejich otopnou plochu zvětšit. Pokud jsou zmíněné deskové radiátory staré shodně s kotlem, tj. 25 let, jsou rovněž za hranicí životnosti a jejich výměna je nutná.

Z více druhů kotlů na trhu a od různých výrobců je vhodné zvolit kondenzační kotel s výkonem odpovídajícím tepelné ztrátě domku. Mimo uvedených kotlů Baxi jsou na trhu ještě vhodné kotle Vailant, Protherm, Therm, Dakon a další. Při volbě kotle je mimo ceny nutné, aby pro kotel zvolené značky byl zajištěn dostupný a odborný servis. Spolu s výměnou kotle je možné řešit i způsob ohřevu vody pro užitkové účely.Vhodné je také, aby kotle byl vybaven možností automatické regulace výkonu podle potřeby dané venkovními klimatickými podmínkami.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Energy Centre České Budějovice