Dobrý den,
přiznám se, že jsem nikdy ničeho takového nevyužila, vždy jsem si uměla s čímkoliv poradit, jelikož jsem k tomu byla donucena po umrtí mých rodičů a to jsem vystudoval vysokou školu a dosáhla celkem slušné pozice v bance, ale v současné situaci jsem celkem zoufalá…!!!!
Jedná se o to, že jsem ( cca před 20 lety) koupila byt do osobního vlastnictví, kdy v domě je takových bytů 5 a každý je v osobním vlastnictví, přičemž každý vlastník obývá jedno poschodí.Následně jsem byt pronajala a odstěhovala se k manželovi.
Na základě této skutečnosti se zřídil fond oprav, který se průběžně navyšoval a v 4/2012 ( zde byl FO navýšen o 25%) bylo přistoupeno k navýšení na celkových 25 kč ( z původních Kč 20) na metr čtvereční a platba tedy činila Kč 2.585,-, přičemž dnes bylo odsouhlaseno všemi vlastníky ( dobře situovanými) kromě mě o navýšení na Kč 65 za metr čtvereční a platba tedy by měla činit Kč 6.865,-, přičemž fixní náklady činí min. Kč 5.000,- ( topí se plynem), tudíž celková platba by měla činit necelých Kč 12.000,-, na což nemám ( a každý rok se ještě za služby doplácí). Náš dům není v žádném případě havarijním stavu ( byla realizována nová střecha, nová fasáda ze dvora, nové vchodové dveře, oprava suterénu, vymalování chodby a společných prostor….…), aby takto vysoké navýšení bylo potřebné a ročně do FO příjde od vlastníků částka cca Kč 166.000,-, přičemž náklady fixní ( komíny, stálé platby) roční činí cca Kč 60.000,-, přičemž k 9/2012 činí zůstatek účtu FO Kč 200.000,-.

Na správě domu mi bylo řečeno, že 25 Kč za metr čtvereční je dostačující, kdy v této lokalitě se přispívá do FO od Kč 15-Kč 30 za metr čtvereční a to Kč 30 mají domy, které jsou v důsledku revitalizace zaúvěrovány.
Taktéž je nutno podotknout, že výměnu oken za cca Kč 100.000,- jsem realizovala z vlastních prostředků, kdy SVJ na toto nechtělo přistoupit, jelikož si už 2 vlastníci okna na své náklady vyměnili. V této situaci jsem donucena byt prodat, ale pokud musím akceptovat navýšení FO, jedná se o znehodnocení investice a nevím, kde seženu s takovými náklady nějakého kupce? Nabývám dojmu, že vlastníci po interní dohodě toto navýšení udělali záměrně, aby znemožnili součastným nájemníkům v mém bytě setrvat vzhledem k aktuální vysoké platbě, jelikož pocházejí ze slabší finanční skupiny obyvatel a neustále jim na nich něco vadilo a vadí ………….

Co mohu v této situaci nyní dělat???Koupila jsem si byt a platím jako bych byla v pronájmu…..a ještě jsem investovala jednak do koupě bytu a taktéž do nových oken. Takové navýšení FO o 150% mne vlastně úplně paralyzovalo.


Děkuji MNOHOKRÁT za Váš čas a odpověď.

S pozdravem

Lenka Pittermannová

Odpověď

O výši plateb do fondu oprav rozhodnuje zpravidla společenství vlastníků jednotek v rámci výkonu správy domu. Je tedy třeba se seznámit s tím, zda bylo ve společenství potřebnou většinou takto rozhodnuto, a také je třeba prostudovat stanovy vaše společenství, zda danou problematiku nějak neřeší.

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková