Beton a doba jeho tuhnutí.
Dobrý den. Mám jeden dotaz týkající se doby tuhnutí betonu. Pro osvetlení udávám složení vrstev konstrukce. V terénu budou vrtány základové patky, které budou vybetonovány. Na tyto přijde blok ztraceného bednění také zabetonovat s roxorovými tyčemi. Poslední vrstva ztraceného bednění bude od celé předchozí části oddělena hydroizolačním nátěrem. Tato poslední vrstva bude také zabetonována. Dotaz zní, za jak dlouho lze na první vrstvu nanášet hydroizolační nátěr. Za jak dlouho dále na poslední vrstvu betonu dřevěný rám (ještě nevysušeného stavebního řeziva). Stavba bude celá nad terénem na zmíněných patkách a izolována proti vzlínání zemní vlhkosti hydroizolačním nátěrem mezi vrstvami betonu.
Děkuji za odpověď.
Kubíček

Odpověď

Na betonový základ bude patrně založena dřevostavba.

Pokud jde o pevnosti, je to poměrně jednoduché. Beton jádra základu musí být dobře spojen se ztraceným bedněním. Minimálně 28 dní je doba nutná (daná normou) k dosažení požadovaných pevností betonu, vlastní vysychání však může probíhat mnohem déle.

Nicméně po této době lze jistě položit bezpečně hydoizolaci, Prakticky, pokud se použijí asfaltové pásy, tak bych dodržel alespoň 7 dní. U hydroizolačních nátěrů je potřeba se řídit technologickým předpisem na provádění. Nátěrů je mnoho druhů, některé jsou určené již k penetraci vlhkých podkladů. Pokud bude izolace provedená pouze nátěrem, může dojít v důsledku objemových změn povrchu při dosychání k porušení vrstvy izolace. Takže se opravu podívat na technologický postup a předepsané vlhkosti povrchu. To se pak dá i změřit vlhkoměrem.


Pod založení dřevěného rámu je jistě nutno umístit hydroizolační pás. Taktéž by se měl promyslet detail založení s ohledem na zateplení, aby zde nebyl tepelný most.


Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice