Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na vytápění domu v bytovém domě. Prozatím byl byt vytápěn kamny na tuhá paliva. Uvažujeme o vytápění pomocí elektřiny, plyn zaveden není. Mohli byste mi poradit?

Odpověď

Zřídit elektrické vytápění v jedné bytové jednotce bytového domu je technicky poměrně jednoduché.
Buď je možno osadit v jednotlivých místnostech elektrické přímotopy, nebo provést teplovodní ústřední vytápění s radiátory.

V prvním případě to znamená provést novou elektrickou instalaci k jednotlivým přímotopným tělesům. Při stanovení počtu a výkonu jednotlivých elektrických topidel by se mělo vyjít z vypočtené tepelné ztráty jednotlivých místností bytu. To provede projektant ústředního vytápění. Přesný výpočet potřebného výkonu topných těles v kW je důležitý pro stanovení hodnoty hlavního jističe. Z toho pak plyne případná úprava elektrické instalace na připojení bytu, doplnění HDO k elektroměru pro spínání zvýhodněné sazby apod. S tím poradí firma na elektroinstalace. Zednické práce spočívají v zasekání rozvodu EI do stěn.

V případě teplovodního systému se opět vyjde z vypočtené tepelné ztráty jednotlivých místností. Projektant ústředního vytápění provede výpočet velikosti radiátorů, trubního rozvodu ÚT a návrh typu a výkonu elektrokotle. Ten může být umístěn například v předsíni nebo komoře, ale i jinde s výjimkou koupelny. Jistič a měření je totožné jako výše.

Nevýhodou elektrického přímotopného vytápění je však vysoká cena. 1 kWh energie z přímotopu vyjde na cca 2,8 Kč, při roční potřebě tepla na vytápění např. 10 000 kWh (odpovídá tepelné ztrátě kolem 6 kW) bude stát topení kolem 26 000 Kč.
Výhodou je využívání ostatních spotřebičů (vaření, chlazení apod.) v delší době nízké sazby (ta je asi 20 h denně), tady se tedy uspoří. Je rovněž vhodné vybrat správného dodavatele elektřiny, kde se také dá něco ušetřit. .

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice