Dobrý den, prosíme o radu. Uvažujeme o koupi dřevostavby a zvažujeme možnosti jejího vytápění, větrání a chlazení. Dřevostavba má dle výrobce tepelné ztráty 5,5 kW. Bude to bungalov s užitnou plochou 125 m2. Mohli by jste nám poradit, jak nejefektivněji (poměr cena/výkon) dům vytápět, popřípadě větrat a chladit? Chtěli bychom podlahové vytápění. Dalo by se již v této fázi spočítat, jaké by byly přibližně náklady na různé typy vytápění (elektřina, tep. čerpadlo, solární vytápění, atd.)? Plyn není v dosahu. Jaké jsou dále možnosti ohřevu teplé vody? Děkujeme za odpověď. Zajícovi

Odpověď

V současné době je na internetu několik kalkulací provozních nákladů při vytápění různými druhy paliva, které tam dávají jednotliví dodavatelé paliv, případně výrobci kotlů a topných těles. Jedno z uvedených srovnání je např. na stránkách Energy Centre Č. Budějovice eccb@eccb.cz., které uvažuje i ostatní náklady na provoz otopné soustavy.

Ve Vašem dotazu není uvedeno, zda se jedná o již hotovou stavbu, nebo o stavbu ve stavu projektu. Pokud by se jednalo o již hotovou stavbu, je instalace podlahového topení obtížnější, protože by si patrně vyžádala vybourání stávajících podlah a vybudování nových se zabudovaným otopným systémem. U novostavby je použití podlahového topení jednodušší, je však nutno tento systém uvést již do projektu. Pokud bude podlahové topení použito je vhodným tepelným zdrojem tepelné čerpadlo vzduch-voda s odpovídajícím výkonem. Systém podlahového vytápění by byl použitelný i pro případné chlazení v letním období.

Z dalších uváděných možností by provozní náklady při vytápění elektřinou, ať již přímotopy nebo s akumulací byly oproti tepelnému čerpadlu asi 2,5 – 3 x vyšší. Pouze solární vytápění není možné, protože v době nejvyšší potřeby tepla, tj. v zimním období je výkon solární soustavy příliš nízký a potřeba tepla naopak maximální.

K ohřevu vody pro užitkové účely lze využít uváděné tepelné čerpadlo, které při správném návrhu dodává tepelnou energii celoročně a tato nemá v letním období pro vytápění využití.
Uvedený způsob vytápění a přípravy teplé vody předpokládá instalaci automatické regulace, která bude zajišťovat hospodárnost provozu

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na možnost vytápění dřevěného domku uvádím:

Energy Centre České Budějovice