Dobrý den,
postavili jsme RD dle typ.projektu Bungalow59plus GServis,zdivo 44Porotherm navíc jsme přidali 10cm polystyren.Využíváme pro dům elektřinu-elektrokotel 9kW protherm s teplovodními radiátory a 160l bojler vše na sníženou sazbu.Plocha domu je cca114m2. Potřebuji radu jak snížit náklady za elektřinu, jelikož roční platby za spotřebu je okolo 47tis. a topíme na 22C. Nevím zda přidat krbovou vložku s výměníkem nebo jinou alternativu bez výrazných stavebních prací s cenou nepřevyšující 100tis.

Odpověď

podle Vašich údajů je tepelná ztráta domu okolo 10 kW a to opravdu odpovídá ročním nákladům cca 47 tisíc Kč.

Jednou z možností jak snížit náklady na vytápění je osadit na ventily otopných těles termostatické hlavice. Vyplatí se to zejména v místnostech, kde dochází k tepelným ziskům například osluněním, nebo z vaření, případně v místnostech, které přes den nevyužíváte (např.ložnice) a kde naopak chcete mít sníženou teplotu.

Je potřebné také dodržovat noční teplotní útlum, případně víkendový režim, což lze zajistit pomocí týdenního programovatelného termostatu, jenž spíná oběhové čerpadlo a elektrokotel

Pokud výše uvedené již praktikujete, můžete snížit provozní náklady na vytápění osazením dalšího a provozně levnějšího zdroje tepla. Pokud máte v domě funkční komín, který umožňuje spalování dřeva, je efektivnější i levnější než krbová vložka, instalace krbových kamen na kusové palivo (dřevo či dřevěné brikety). Pokud budete chtít krbová kamna s lepším komfortem obsluhy a s lepší regulací výkonu, lze zakoupit krbová kamna na dřevěné pelety. Ta jsou ale podstatně dražší a mohou být také při provozu o něco hlučnější než krbová kamna na dřevo.

Důležité je zakoupit takový zdroj tepla, který svým výkonem nejlépe odpovídá tepelné ztrátě místnosti, v níž bude umístěn. Při návrhu doporučuji vše konzultovat s projektantem vytápění a také s kominíkem, aby byla zaručena správná funkčnost zdroje tepla napojeného kouřovodem na komín.

Hezký den pane Bc.Rabasi,

Energy Centre České Budějovice