Dobrý den, zajímalo by mě: řeším vytápění RD. Představa je taková, že v přízemí a (první patra později) podlahové topení. Nicméně jsem uvažoval o tepel. čerpadle (vzduch-voda), ale vysoké pořizovací náklady mi moji úvahu trošku rozbily. Takže mě napadl kotel na tuhá paliva pro ohřev TUV a zároveň bych chtěl docílit zároveň i ohřevu vody do podlahového topení. Trápí mě hodnoty rozdílných teplot. Dále je možno částečně dotovat zdorj el. proudem, ale co nejméně. jedná se o poměrně vélký dům (10 x 15 m) v přízemí min. 70 cm tlusté zdi. Otázka tedy zní jak řešit rozdílné výstupní teploty s kotle na tuhá paliva?

Odpověď

Pokud se jedná o novostavbu rodinného domu, nikoliv o rekonstrukci, nevzdával bych se možnosti vytápění tepelným čerpadlem vzduch-voda a s tím související vhodnosti použití podlahového vytápění. Pro volbu způsobu vytápění jsou mimo dostupnosti zvolené energie důležité dvojí náklady:
Náklady pořizovací: v případě tepelného čerpadla a podlahového topení náklady na čerpadlo, otopný trubkový systém a regulaci, v případě uhelného kotle náklady na kotel, otopná tělesa, tepelné rozvody a skladovací prostory.
Náklady provozní: v případě tepelného čerpadla náklady na el. energii pro vytápění v době, kdy má čerpadlo vzhledem ke klimatickým podmínkám nedostatečný výkon (cca týden za rok), v případě uhelného kotle náklady na palivo a likvidaci popela. Náklad vyplývající z nutnosti každodenní obsluhy uhelného kotle nelze finančně vyjádřit.

Při volbě otopného systému je nutno uvážit, že zvolený systém by měl být používán po celou dobu životnosti domu. Vzhledem k trvale probíhajícím změnám cen energií lze předpokládat jejich trvalé zvyšování a tím vzrůstající výhodnost tepelného čerpadla.

Při instalaci uhelného kotle, v případě kombinace podlahového vytápění s požadovanou teplotou cca 40 °C a potřebnou teplotou otopné vody pro ohřev vody pro užitkové účely cca 60-70°C, je nutno instalovat dva samostatné otopné okruhy se dvěma možnostmi regulace. Teplotu vody pro podlahové topení regulovat směšováním vody vratné a vody z kotle. Tuto regulaci ale musí provádět instalovaná automatická regulace. Vhodný regulační systém navrhne projektant.

Pro ohřívání, případně předehřívání vody lze rovněž s výhodou použít solární kolektory s možností dohřívání el. energií v době kdy mají kolektory nedostatečný výkon. Tím se ušetří provoz kotle a palivo v přechodných obdobích a v letním období.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler,
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na možnosti vytápění rodinného domu uvádím:

Energy Centre České Budějovice