Dobry den, potrebujeme zapsat garaz do katastru. Ale garaz je z padesatych let a nejsou dochovany zadne dokumenty. Tudis my by jsme ji musely nechat opravit, zkolaudovat, zamerit a nechat zapsat. Na coz nemame penize. Bylo by mozne garaz zapsat jako kulnu?? Ulevily by jsme si od oprav?? Nevite co vse by to pro nas obnaselo?? Moc dekuji za odpovedi

Odpověď Tak zápis nesouvisí s opravami. Vlastník je povinen stavbu udržovat po celou dobu životnosti, takže tam tu povinnost stejně máte.

Ale váš případ je častý, v žádném případě se nejedná o černou stavbu a takto o tom taky nikde na úřadech nemluvte. Jde o stavbu s nedochovanými doklady. Já toto řeším následovně: vydávám pouze listinný doklad o existenci garáže a to zasílám vlastníkovi a katastrálnímu úřadu. Tento dokument je zdarma, jenže dnes vám to nezapíšou bez geometrického plánu a to stojí několik tisíc (cca 2,5 tis). Zvedl bych telefon, zavolal třem geodetům v okolí, zjistil bych cenu geometrického plánu a pak bych se šel zeptat na stavební úřad - zase se to po republice může řešit poněkud odlišně. Ale jednu věc bych nedělal – nenechal bych to plavat a když je to garáž, chtěl bych to zapsat jako garáž … Tak prosím začněte u geodetů, mají tržní ceny, mohou dávat slevy a občas můžou někomu pomoct i nízkou cenou ….



Držím palce Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování