Dobrý den,
koupil jsem objekt který zateplen polystyrenem v tloušťce 50mm je možné na tuto vrstvu ještě přidat další polystyren cca 100mm?

Odpověď

Ve Vašem dotazu bohužel není uvedeno složení obvodových stěn, tj. tloušťka stěn a druh užitých cihel či tvárnic, aby bylo možno určit jakou izolací je nutno stěnu doplnit, aby vyhovovala současným předpisům. Současný požadavek na tepelně-technické vlastnosti obvodových stěn je obsažen v normě ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov-Požadavky. Tato norma požaduje dosažení hodnoty součinitele prostupu tepla 0,30 W/m2.K ale doporučuje 0,25 W/m2.K, tedy hodnoty nižší. Původní majitel Vašeho objektu chtěl zřejmě snížit tepelné ztráty a použil zmíněných 5 cm polystyrénu. Tato izolace zřejmě vyhovovala předpisům v té době platným.

Stávající izolaci lze doplnit další vrstvou polystyrénu Současně prováděné izolace mají běžně tloušťku 8 – 10 cm, v mnoha případech i více. Lze předpokládat, že vzniklá izolace s 15 cm bude vyhovující uvedené normě a přinese významné snížení nákladů na vytápění. K připevnění další vrstvy polystyrénu bude nutno použít hmoždinky a povrch upravit perlinkou a vhodnou povrchovou vrstvou. Stávající vrstvy povrchových úprav nejsou na závadu.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice