Dobrý den. Prosím o radu jak zateplit a izolovat starý dům z vepřovic, tlouštka stěn 60 cm. Dům je suchý. Je vhodný polystyren nebo raději vata? Dále se chci zeptat zda a jak zateplit strop - nyní hurdisky + potěr, jestiže v podkroví budu budovat pokoje. Děkuji

Odpověď

Dodatečná tepelná izolace by měla splňovat požadavek na zlepšení tepelně izolačních vlastností obvodových stěn a zároveň umožňovat průchod vodní páry, aby nedocházelo k její kondenzaci a nevytvářely se tím podmínky pro vznik plísní.

Tepelně-izolačních vlastností se týká norma ČSN 73 0540-2, která stanovuje pro vnější stěny součinitele prostupu tepla U ve W/m2.K a to hodnotu požadovanou 0,30 W/m2.K, hodnotu doporučenou 0,25 W/m2.K, ( pro těžké stěny) a pro pasivní budovy 0,18 až 0,12 W/m2.K. U vepřovic lze předpokládat součinitel tepelné vodivosti přibližně 0,7 W/m.K z kterého vyplývá hodnota součinitele prostupu tepla 1,16 W/m2.K, tedy asi 4 x horší než hodnota požadovaná.
Pro dosažení požadované hodnoty je nutno doplnit stávající stěny na vnější straně cca 10 cm tepelné izolace. Pro dosažení hodnoty doporučené pak izolací ještě silnější.

Vepřovice použité na výstavbu budou, při obývání působit jako regulátor vnitřní vlhkosti. Vlhkost, kterou z okolního vzduchu pohltí, však musí mít možnost se opět odpařit do prostoru. Použitím polystyrénu by tuto možnost ztratily. Jako izolaci je proto nutno použít izolaci na bázi minerálních vláken, která vodní páry propouští, např. Rockwool, Isover, Nobasil a jiné. Tepelně izolační vlastnosti těchto výrobků jsou srovnatelné.

Zateplení stropu mezi obytnými místnostmi a podkrovím bude záviset na tom, jakým způsobem bude podkroví využíváno. Požadavky na tepelnou izolaci jsou opět uvedeny v již zmíněné normě ČSN 73 0540-2. Při trvalém užívání podkroví postačuje, aby tepelná izolace splňovala doporučenou hodnotu součinitele prostupu tepla U = 2,2 W/m2.K; pro občasné používání podkroví 1,05; případně 0,75 W/m2.K. Určení tloušťky izolace by mělo být součástí projektu na stavební úpravy podkroví.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice