Hezký den, bydlíme v obytném domě - 2 byty ve vlastnictví. V současné době problém dohody s vlastníky druhého bytu o zateplení. Dům byl kolaudován v roce 1949, obvodové zdivo z černých tvárnic ( neumím lépe popsat - jakoby škvára) , omítka brizolitová, popraskaná, začíná opadávat. Tlouštka obvodového zdiva je 30cm. V našem bytě, 3 + kk,přízemí, 75 m2 obytné plochy instalováno plynové topení s ohřevem vody, byt zcela zrekonstruován. Naše náklady na vytápění a TUV cca 35.000,-- Kč za rok. Plynový kotel instalován ve sklepě po bytem - nový, Dakon turbo před 5ti lety. V bytě žijeme 2 , občasné návštěvy vnoučat. Topí se cca 2 hodiny ráno a pak až po příchodu z práce - cca od 16 hod do 22.00. Byt v 1. patře - výměra shodná v původním stavu, pouze karma a WAW. Okna v obou bytech plastová- cca před 8 lety. V domě je ještě půda, krovy nepodbité, nová tašková střecha cca před 11 lety- před převodem bytu od obce do vlastnictví.
Prosím o orientační informaci, jaké jsou ztráty tepla a kolik bychom mohli ušetřit v případě zateplení domu. Snad moje informace jsou dostatečné, případně doplním. Potřebuji nějakou argumentaci pro druhé vlastníky, kteří údržbu jak svého bytu, tak i společných částí domu zcela ignorují. Případně prosím o informativní cenu odborného posudku tepelných ztrát, který by bylo možno použít přim případném vymáhání nákladů na zateplení domu.

Moc děkuji

Hana Peleščáková

Odpověď

Pro určení výše možných úspor by bylo nutno provést podrobný výpočet tepelných ztrát za současného stavu a za stavu po předpokládaných stavebních úpravách. Obdobné výpočty byly prováděny pro doložení žádostí o státní dotaci při akci Zelená úsporám. Náklad na provedení takovýchto výpočtů lze odhadovat na cca 10 000 Kč.

Pro Vaši potřebu argumentace o vhodnosti zateplení domu by měly být postačující průměrné hodnoty možného snížení ztrát zjištěné při těchto výpočtech a to:
tepelnou izolací obvodového pláště budovy o cca 22 %
tepelnou izolací nejvyššího stropu pod půdou o cca 10 – 15 %

U oken vyměněných před cca 8 lety možnost snížení ztrát neuvádím, považuji je za vyhovující.

Podíl spolumajitelů domu na nákladech na izolace nelze vymáhat právní cestou, ale je nutno jej určit dohodou. Argumentem mimo tepelných ztrát, tj. možnosti úspor, by měl být i technický stav omítek a nutnost jejich opravy.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice