Dobrý den,
řešíme zateplení podlah domu z nepálených cihel. V některých místnostech se vleze do podlahy 5 cm polystyrenu, na chodbě a budoucím WC s koupelnou jsou k dispozici pouze 2 cm. Dům je z velké části podsklepen (ve sklepech jsou klenbové stropy). Tam kde je tak málo místa,uvažujeme o folii RTI (Haasová, Menhart). 8 mm této fólie se prý rovná 8 cm min.vaty. Doporučil byste tohle řešení?
A ještě jeden dotaz - je zateplení polystyrenem srovnatelné s vatou co do tloušťky (tzn. je 10 cm polystyrenu srovnatelných s 10 cm vaty)?
Děkuji. Mičková

Odpověď

Hodnoty tepelných odporů uváděných výrobcem fólie je potřeba brát s rezervou.

Přenos tepla materiálem se děje převážně vedením (konvekcí) a pak sáláním, což je radiační složka tepelného toku. Principem působení reflexních izolací je eliminace sálavé složky tepelného toku prostřednictvím povrchů s nízkou emisivitou. Podmínkou působení je vytvoření dostatečných a v konstrukci stabilních vzduchových vrstev. Vlastní teorie a výpočtové zdůvodnění probíhajících jevů má své zastánce, ale i odpůrce. Hlavním argumentem výrobců těchto systémů jsou pak prakticky naměřené hodnoty spotřeb energie na pilotních projektech realizovaných domů s použitím těchto izolací nejen na podlahy, ale především na stěny a střešní plášť.

Pokud tedy nebudou ve skladbě vytvořeny vzduchové dutiny, se kterými vysoké hodnoty R přímo souvisí, nebude efekt tak velký. Například ve skladbě podlahy č.1 na webových stránkách výrobce fólie RTI Haasová, Menhart je uváděn výsledný tepelný odpor 0,296 m2.K/W, ve skladbě 2 pak více než 1,05, ale je zde 5 cm XPS! Fólie je tam 2 x 8 mm ale vzduchová mezera není. Jak by se v podlaze vytvořila? To odpovídá tepelné vodivosti fólie λ 0,037 jak výrobce uvádí ve technických charakteristikách samotné fólie.

Polystyrén a minerální vata má do jisté míry shodné tepelné vodivosti. Vaty jsou většinou kolem 0,039 až 0,045 W/m.K. Polystyrény pak kolem 0,038, ale šedé EPS až 0,032, podobně i XPS. Spíše bych se přimluvil za použití izolantu s co nejmenší vodivostí. Osvědčily se izolační desky z polyuretanové pěny (PU), kde je tepelná vodivost jen kolem 0,025, tedy 5 cm PU desky má R kolem 2 m2.K/W, při 2 cm se dosáhne R 0,8 (m2.K/W).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice