Býváme ve starém domku.Chceme položit nove lino.Pod starým linem je beton,lino bylo s filcem a chycené plísní.Co dát pod nové lino na zatepleni a aby se tam nedržela plíseň.Nebo jakou dát podlahu? Děkuji.

Odpověď

Z Vašeho popisu je zřejmé, že betonovou vrstvou stávající podlahy proniká vlhkost, která se srážela na položeném linu a způsobovala jeho plesnivění. Z tohoto stavu lze usuzovat, že pod stávající vrstvou betonu je porušena hydroizolace, případně zcela chybí.. Vlhkost proto bude pronikat i nadále a po určité době zpět znehodnotí položenou krytinu.

Pokud uvedená místnost není podsklepena a v podlaze se objevuje vyšší množství vlhkosti, bylo by možné při odstranit stávající betonovou vrstvu a vyhloubit zeminu pod podlahou cca 60 cm pod stávající úroveň. Do tohoto prostoru navézt hrubý štěrk. Do protilehlých stěn umístit větrací otvory, případně je doplnit vhodnou trubkou vyvedenou do fasády cca 2 m nad zem tak, aby vrstvou štěrku mohl proudit vzduch.

Na štěrk položit cca 5-6 cm betonu a to tak aby tento nezatekl mezi kameny a neznemožnil proudění vzduchu vrstvou štěrku. Na beton pak dát vrstvu hydroizolace dokonale těsnící a vyvedenou cca 10 – 15 cm do všech stěn. Na hydroizolaci pak vlastní vrstvu podlahy (např. OSB desky a na ně nové lino, nebo jinou konečnou vrstvu.

Pokud vlhkost betonu není příliš výrazná bylo by možno na stávající beton položit přímo hydroizolaci a s ní současně tepelně izolační vrstvu. K tomuto by byl vhodný např. Styrodur v tlouštce, jak umožní současná stavební konstrukce. Tento způsob by byl méně pracný a méně nákladný, ale neodstranila by se tím příčina vlhkosti podlahy, ale pouze její následky.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na obnovu podlahy uvádím možný způsob.

Energy Centre České Budějovice