Dobrý den, chceme zateplit podlahu v dětském pokoji bytu. Byt je přízemní a pod ním se nachází sklep. Jedná se o starou cihlovou zástavbu. Složení podlahy: beton, dřevěné trámy, mezi nimi škvára, zakryté dřevěnými prkny, dřevotříska a na ni chceme položit PVC. Jelikož podlahu nelze zateplit ze sklepa, z důvodu nesouhlasu majitele sklepa nacházející se pod tímto pokojem, chci poradit, jak nejlépe tuto podlahu zateplit z bytu. Děkuji za užitečné rady. S pozdravem Denisa Cihlářová

Odpověď

Bude to vhodné i z hlediska odstranění škváry, která nemusí být pro vnitřní prostředí zdravá. Tím se vytvoří poměrně dostatečný prostor pro tepelnou izolaci, nejspíše 10 až 14 cm.

Současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop z vytápěného k nevytápěnému prostoru (sklep) 0,60 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,40 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,30 až 0,20 (W/m2.K).

Při použití běžných podlahových EPS je pro splnění minima nutná tloušťka desek 8 cm, pro doporučení normy 10 cm a pro nízkoenergetický standard 16 cm. V případě podlahového vytápění alespoň 16 cm.

Na výběr jsou polystyrény expandované (EPS) určené pro použití do podlah nebo polystyrény extrudované (XPS). Běžněji používané a levnější EPS se vyrábějí v několika pevnostních variantách (50,70,100, 150, 200 – udává pevnost v kPa).
XPS na rozdíl od EPS má vyšší pevnost (300, 500, 700) a minimální nasákavost. Proto se používá tam, kde hrozí vlhkost, nebo je vyšší zatížení. V poslední době se začínají používat i takzvané šedé polystyrény. Jedná se o EPS s přísadou uhlíkových nanočástic, které zvyšují jeho tepelně izolační schopnost. Mohou nahradit podlahové izolační dílce z polyuretanu (PU), které se používaly tam, kde bylo potřeba zajistit větší tepelnou izolaci při malé tloušťce.

Tepelně izolační vlastnosti polystyrénů udává tepelná vodivost λ (W/m.K), která se podle typu pohybuje v rozmezí u EPS 0,038-0,042, XPS 0,035-0,040, šedý EPS 0,032, PU desky 0,032 – 0,028. Při použití lépe izolujících desek lze tedy o něco snížit i tloušťku izolace.
Mohou se použít i desky vláknité na minerální bázi (minerální, skelná nebo kamenná vlna). Desky z minerální vlny s vyšší pevností v tlaku jsou ale o něco dražší.
Na tepelnou izolaci položenou na betonový strop je pak v daném případě nejlepší použít systém suché montáže podlahy z podlahových desek na bázi sádrokartonu, OSB desek, Cetris desek apod. Například 10 cm izolace z desek Rockwool (nebo EPS), 2x podlahové desky (např. 2x18 mm), nášlapná vrstva (koberec, korek, lamino, lamela apod.)

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.Děkuji za Váš dotaz. V případě zateplení podlahy shora tak, aby bylo dosaženo znatelného výsledku, bude nutno stávající vrstvy podlahy odstranit.

Energy Centre České Budějovice