Dobrý den,
Měl bych dotaz ohledně zateplení stropu mezi místnostmi a půdou,která není vytápěná a neslouží k obývání.K vzhledem k financím jsme asi před 2 roky provedli jen částečnou neodbornou izolaci a to tak,že jsme mezi trámy vložili skelnou vatu Rockwool /10cm-typ nevím/.Nyní bychom chtěli pokračovat.Skladba stropu od spodu..Omítka na rákosí,desky,trámy /20cm/,mezi trámy skelná vata Rockwool-10cm,desky jako záklop.Po přečtení Vašich stránek se naskýtá řešení ..a to vložit ještě 10cm skelné vaty mezi trámy,udělat příčný rošt a dát další 10cm skelné vaty přes stropní trámy,záklop a to vše bez folii.Je tento postup možný,jestli ano můžete poradit s typem skelné vaty.Ještě bych měl dodat,že strop v místnostech je obložen buď to okrasnými polystyrenovými deskami,nebo okrasnými panely se zapuštěnými bodovky,domek je s izolací bez vlhkosti a pod střešní krytinou není žádná folie,jen eternitové tašky.Moc děkuji za odpověď.S pozdravem J.M.

Odpověď

Řešení dle Vašeho je jistě možné. Celková tloušťka tepelné izolace bude tedy 30 cm, z toho 20 cm mezi stávajícími trámy, a 10 cm v horním roštu.

Orientačním přepočtem vychází, že skladba bude na hranici doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla U dle ČSN 73 0540-2, která je 0,20 (W/m2.K).
Vlastní zaklopení stropu shora by nemělo být provedeno deskami s vysokým difúzním odporem, jako například OSB. Optimální jsou prkna na sraz, ale pokud se vynechají dostatečné spáry nebo se jinak zajistí odvětrání vlhkosti z tepelné izolace, není úplně vyloučené je použít.

Tepelné izolace na minerální bázi jsou dvojího typu z hlediska suroviny. Výrobky označené jako skelná vlna nebo vata se vyrábějí z odpadního skelného recyklátu, ten používá například Ursa. Surovinou pro výrobu minerálních izolací je přetavovaná hornina a minerály. (kamenná vlna Rockwool, minerální vlna Orsil). Je více méně známo, že sklená nebo minerální vlákna mají určitou lámavost a mohou se uvolňovat do ovzduší. Tomu se snaží při výrobě zamezit přidáváním aditiv, která zvyšují pružnost vláken. V tomto směru jsou asi výhodnější výrobky ze základní suroviny.

Z hlediska tepelné izolace a paropropustnosti jsou si však rovnocenné s minimálními rozdíly.
Okrasné panely na podhledech nevadí, naopak polystyrénové obklady mohou působit trochu jako parozábrana, což se hodí.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice