Dobrý den,

potřebuji zateplit půdní místnost. Jedná se o místnost a chodbu vestavěnou ve stolicovém krovu, kde stolice tvoří stěny místnosti a jeden štít (45cm plná cihla) stěnu obytné místnosti. Stěny tvoří rám z trámů, který je oboustranně obložené heraklitem a nahožené. Strop je trámový, podbitý a zaklopený deskami. Na hormím záklopu je vrstva šrvárobetonu cca 15 cm. Mezi touto vrstvou a kleštinami je mezera cca 18 cm a samostné kleštiny jsou 18 cm vysoké.
Jaké doporučujete zateplení vnější stěny místnosti a stropu (mezi vnější stěnou a střechou je cca 2m přístupná prostor, strop je pochůzí). Volil bych 10 cm EPS70 na stěny a 16+16 cm zateplovací vaty na strop. Jak doporučujete parozábranu (mám obavu z hromadění vlhkosti v trámovém stropu při umístění na škvárobeton). Výška místnosti je 232 cm, proto nechci dělat sádrokartonový strop.

Děkuji za odpověď.

Odpověď

Jedná o 2 druhy skladeb – strop a stěna. U stropu se jedná patrně o nepochůzný strop.

Pokud bude v části půdy potřeba chodit, bude to možno řešit lávkou, tepelnou izolaci tedy budete pokládat shora na škvárobeton. Tloušťky izolací vychází z doporučení současné platné normy ČSN 73 0540-2 Tepelně technické vlastnosti budov - požadavky ve znění z října 2011.

Norma rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).

Pro dvě řešené konstrukce se zde uvádí požadavky:
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop pod nevytápěnou půdou 0,30 a doporučená je 0,20 (W/m2.K). Pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu výstavbu je U 0,15 až 0,10 (W/m2.K).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro stěnu k nevytápěné půdě lehké konstrukce 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,18 až 0,12 (W/m2.K).
Doporučil bych dostat se na hodnoty doporučené, tedy 0,20 (W/m2.K).

Pro strop je vhodné jako izolaci použít paropropustné rohože nebo desky z minerální vaty nebo kamenné vlny (Orsil, Rockwool, Ursa) volně položené na stávající strop. Tento materiál má optimální difúzní vlastnosti z hlediska prostupu vodní páry. Skladba se především nesmí uzavírat folií shora, která by působila jako parozábrana a mohlo by docházet ke kondenzaci v izolaci. Spodní skladba stropu také neobsahuje parozábranu a dochází k určitému prostupu vodních par do konstrukce. Položení parozábrany na škvárobeton nepovažuji za nutné. Pokud se vodním parám z interiéru, které prochází stropem, umožní volný odchod skladbou, nemělo by ke kondenzaci v konstrukci docházet. Je ale nutno zajistit odvětrání půdy. Navrhovaná tloušťka 32 cm doporučenou hodnotu dle normy zajistí.

V případě stěny, která je dnes tvořena heraklitem oboustranně s nosnou dřevěnou konstrukcí uvnitř bych doporučil obdobný postup. Zateplit ze strany minerální vatou v deskách, které mohou být buď na heraklit lepeny, nebo vkládány do přídavného roštu. I v této stěně by z hlediska bezpečnosti měla být na vnitřní straně parozábrana, ale pokud se zvenku skladba difúzně neuzavře (to by se stalo právě použitím EPS), bude skladba pro vlhkost difúzně otevřená.
Nebezpečí kondenzace, ale na povrchu, může nastat tam, kde nebudou izolace stropu a stěny na sebe navazovat, nebo v místech návazností zůstanou nezateplená místa. Tam by vznikly tepelné mosty, které je potřeba dobře promyslet. Izolace musí podkrovní místnost „obalovat“ v souvislé vrstvě. I prostor za stěnou je potřeba mít odvětraný.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice