Fakta: jednopatrový rod. dům, vytápění elektrokotlem 12 kW, Pro značný únik vody v rozvodech pod podlahou (dům nemá sklepy) byl aplikován roztok BCG 30 E.Až do začátku topné sezony byl v odvzdušněném potrubí potrubí zcela konstantní tlak. Nyní se mně stále zavzdušňují radiátory v horním patře a musím doplňovat jednou týdně vodu o 2-3 litry (asi 0,8 % objemu vody). Když mně unikala před aplikaci BCG 30 E voda trhlinou, tak jsem doplňoval vodu denně řádově o litry, ale k zavzdušňování docházelo podstatně méně. Nemůže být příčina v usazování povlaku na topných tělesech (elektrokotel) tj. varem na povrchu topného tělesa?? Případná trhlina někdy pod podlahou snad tento jev nevyvolá. Kdybych např. zvýšil tlak v potrubí a pak ho snižoval odvzdušňovacím ventilkem např. v přízemí, tak se do potrubí vzduch nedostane.
Předem dík za jakoukoliv odpověď.
S pozdravem Kreidl

Odpověď

Roztok BCG 30 E je určen pro utěsňování teplovodních rozvodů na nepřístupných místech na př. při poruchách podlahového topení zabetonovaného v podlaze apod. Částečky těsnící látky obsažené v roztoku jsou unášeny proudem vody a postupně zaplňují netěsnost. Jejich usazování na povrchu topných těles elektrokotle je nepravděpodobné. Rovněž je nepravděpodobné zavzdušňování topných těles vlivem použití uvedeného prostředku.

K zavzdušňování může docházet ze dvou příčin. Jednou z nich je rozklad vody vlivem vyšší teploty, při kterém dochází k uvolňování netečných plynů z oběhové vody. Druhou možností je přisávání vzduchu drobnými netěsnostmi a armaturami na straně sání oběhového čerpadla.

Ing. Jaroslav Winkler,
energetický poradce ECČB

Dobrý den, děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice